Apple heeft onderstaande reclame bedacht met vijf redenen waarom de iPad Pro je volgende pc kan zijn. Dat zal misschien sommige mensen overtuigen, maar de meeste gebruikers zullen ook een Mac nodig hebben. Apple wil namelijk eigenlijk zeggen dat de iPad werkt als Mac wanneer je hem gebruikt voor basale dingen als e-mail en browsen, want voor het echte werk is hij ongeschikt.

In de video worden de volgende vijf redenen genoemd:
  • Hij is krachtiger dan de meeste computers.
  • Hij is veelzijdig: een scanner, camera, bioscoop, beeld-editor, notitieblok, opnamestudio, boek en computer.
  • Je kunt er overal mee werken dankzij 4G.
  • Hij is makkelijk in gebruik (met nadruk op aanraakgebaren).
  • Hij is nog beter met een Apple Pencil.

Dat zijn allemaal terechte punten waarom een iPad Pro een uitstekende tablet is en zeker de beste die Apple ooit heeft gemaakt. Maar je kunt net zo goed beargumenteren waarom de tablet niet geschikt is als je volgende computer, dus laten we even stilstaan bij de beperkingen van de iPad Pro.

1. Geen pro-apps

De iPad heeft een heleboel power vanwege zijn A12X-chip, maar de meeste mensen zullen die potentie nooit ten volle benutten. Niet omdat ze geen veeleisend werk uitvoeren, maar omdat ze dat simpelweg niet kunnen. De meeste app-ontwikkelaars maken een uitgeklede versie van hun apps voor de iPad of besteden zelfs helemaal geen aandacht aan iOS, laat staan dat ze een speciale tabletversie uitrollen.

Er zijn third party appontwikkelaars die wel zulke apps maken, zoals Photoshop (binnenkort), Pixelmator en LumaFusion, maar ze zijn de uitzondering die de regel bevestigen. Apple zelf biedt ook geen pro-apps voor iOS. Er is geen Final Cut Pro, Logic Pro of zelfs X Code voor de iPad. wat heb je dan nog aan een chip die net zo snel presteert als een MacBook?

2. Er is geen bestandsverkenner

De iPad kan een hoop dingen doen, maar het beheren van bestanden en foto's via de daarvoor bedoelde apps kan erg vervelend worden. iCloud Drive helpt een beetje, maar beheren van bestanden betekent in de meeste gevallen dat je van scherm naar scherm moet springen om verschillende bestandstypes te gebruiken.

Als je sheets wilt delen of een gescand document of mp4 of wat dan ook wilt delen een andere plek, moet je door een paar hoepels springen als die andere plek buiten je iPad ligt. Er is niet eens in ingebouwde downloadbeheerder. Het is een van de grotere beperkingen van iOS - en de iPad in het bijzonder - en het lijkt niet hoog op Apple's lijst te staan van dingen die ze willen aanpakken.

3. Hij is niet comfortabel genoeg om langere tijd te gebruiken

Laptops hebben hun naam te danken aan het idee dat je ze op schoot zet. Ik kan op de bank of in de trein gaat zitten en urenlang mijn MacBook op schoot hebben en evenveel werk verrichten als ik achter m'n bureau zou doen. De iPad kan overal mee naartoe vanwege 4G, maar usability is een heel ander verhaal.

Zonder toevoegingen moet ik hem plat op m'n knieën leggen of in de handen houden en beide opties zijn niet geschikt voor serieus werk. Als je de toetsenbord Folio-hoes erbij koopt, moet je hem ergens neerzetten, want hij is niet comfortabel of stabiel op schoot. Zelfs als je een comfortabele houding vindt, zonder trackpad of cursor bewegen je handen constant van toetsenbord naar scherm, wat gruwelijk is als je bijvoorbeeld een video wilt monteren.

4. Je kunt niet verbinden met een externe harde schijf

Je kunt niet ontkennen dat iOS erg makkelijk te gebruiken is op de iPad, maar het is niet alsof de Mac zo lastig is. Wat wel lastig is op de iPad, is het uitvogelen van welke apparaten werken met de nieuwe USB-C-poort, want een universele aansluiting betekent geen universele ondersteuning, zo leert de iPad Pro.

Het verschilt nogal of iets gaat werken met de poort, maar één ding dat sowieso niet functioneert is externe opslag. Plug een USB-C harde schijf in en de iPad herkent hem niet. Omdat dit bijna 90 procent is van waarom mensen behalve opladen de USB-C-poort gebruiken op de Mac, is dat een vervelend besef voor mensen die hun externe schijf voor het eerst inprikken.