Dat klinkt klein, maar is heel belangrijk. We verwachtten als een vernieuwd ontwerp met superdunne bezel en geen home-knop, geen 3,5mm-poort en Face ID, maar dit is belangrijker. Het toevoegen van usb-c als de belangrijkste I/O-poort van de iPad Pro zou een enorme verandering zijn voor de tablet en zal reacties losmaken. Hier vier argumenten voor en vier tegen, en we beginnen met vier redenen waarom het goed is:

1. Goed: Minder kabels

De meeste Android-gebruikers kunnen je vertellen hoe fijn het is dat je tegenwoordig kunt opladen via usb-c. Dat is niet alleen de snelheid, het is het gemak. Je gebruikt één kabel voor je telefoon, tablet en pc, maar als je een iPad Pro hebt naast je Android-smartphone en pc (wat vaker voorkomt dan je wellicht denkt) heb je verschillende kabeltjes nodig. Door de overstap naar usb-c hebben gebruikers maar één kabel één kabel nodig voor al hun apparaten.

2. Goed: Meer compatibiliteit met accessoires

Het is nog niet zo alomvattend aanwezig als usb-a, maar usb-c is hard op weg de nieuwe standarad te worden voor externe schijven, docks, drives en andere randapparatuur. Met usb-c op de iPad gaat dat nog sneller en krijgt de iPad toegang tot een hoop accessoires waar het apparaat nu niet bij kan. Stel je voor dat je een iPad in een externe SSD van 500 GB kunt pluggen om je 4K-video te bewerken zonder via de iCloud te hoeven gaan. Dat kan met usb-c.

3. Goed: Minder dongels

Al jaren leven we als Apple-gebruiker in een wereld van dongels, eigenlijk sinds het verdwijnen van usb op de MacBook en de 3,5mm-aansluiting van de iPhone. We hebben Lightning-naar-3.5mm en usb-c-naar-usb-a dongels voor Apple's populairste producten. Als Apple overstapt op usb-c voor de iPad, zou dat zo'n 40 miljoen usb-c-apparaten extra opleveren en dat is een grote stap richting een dongelvrije wereld.

4. Goed: Pluspunt voor powerusers

Apple pusht de iPad als een pc-vervanger, maar het is nog altijd moeilijk om dat te doen, mede door het gebrek aan randapparatuur en uitbreidingsopties. Dat kan behoorlijk veranderen met usb-c, waardoor we niet alleen een hoop niche-drives, MIDI-apparaten en hubs kunnen koppelen, het zorgt ook voor een stap richting Thunderbolt 3-ondersteuning op de iPad, waardoor het een echt professioneel apparaat wordt, waar we mogelijk zelfs ondersteuning voor een eGPU kunnen zien. Ja, dat is wellicht een luchtkasteel, maar theoretisch wordt het mogelijk.

1. Slecht: Meer kabels

Als je helemaal in het Apple-ecosysteem zit met een iPhone en iPad, betekent het dat je één kabel gebruikt voor wanneer je wilt opladen. Mocht de iPad overstappen op usb-c heb je opeens twee nodig: eentje voor de iPad en eentje voor de iPhone. De echte Apple-adepten zullen dit geen goede zaak vinden.

2. Slecht: Minder compatibiliteit met accessoires

De iPad heeft sinds zijn vierde generatie uit 2012 een Lightning-poort onder het homescreen. Dat is dus al jaren zo en dat betekent: veel accessoires. Denk aan adapters, lezers, klokken, schijven en zelfs externe beeldverwerkende technologieën. Veel daarvan werken opeens niet meer als je een iPad hebt met usb-c in plaats van Lightning.

En wat gebeurt er met de Apple Pencil? Het bedrijf heeft een rare oplaadmethode, waarbij je het uiteinde van de stylus in de Lightning-poort van de iPad steekt. Wordt dat nu ook usb-c of geeft Apple toe dat het sowieso een gestoord idee was? Dit is een issue dat veel vragen oproept en geen elegante antwoorden biedt.

3. Slecht: Meer dongels

Nieuwe accessoires betekenen nieuwe dongels. Tezamen met het gerucht over usb-c, horen we anderzijds ook dat Apple geen koptelefoonaansluiting heeft op de nieuwe iPad Pro. Dat betekent één van de volgende drie dingen: Bluetooth-koptelefoon, usb-c-koptelefoon of usb-c-naar-3.5-adapter.

Als je naar muziek wilt luisteren terwijl je oplaadt? Inderdaad, daar heb je een aanvullende dongel voor nodig. Of als je een oudere Lightning-accessoire wilt koppelen? Juist, nóg een dongel. Het duurt zo niet lang meer voordat Apple een hele Store moet opengooien om ze allemaal nog bij te kunnen houden.

4. Slecht: Minpunt voor doorsnee gebruikers

De iPad Pro heeft dan wel 'pro' in zijn naam, diverse consumenten kopen het apparaat voor niet-professionele redenen: ze willen het scherm, de grotere ruimte, een toetsenbord aansluiten, et cetera. Door over te stappen van Lighning naar usb-c maakt Apple het allemaal onnodig verwarrend voor iPhone-gebruikers om in beide werelden te leven. Het wordt namelijk complexer om accessoires en dongels aan te sluiten.