Phil Schillinger, senior vice president of worldwide marketing bij Apple, zei op het saaiste Apple-evenement aller tijden dat de nieuwe 9.7-inch iPad pro de rekenkracht en features aan boord heeft om de pc te vervangen. Hoewel hij hier en daar een paar valide punten heeft, is het nogal kort door de bocht om de desktop-pc (of laptop) zo makkelijk aan de kant te schuiven. Wij halen vijf punten aan waarom je je (tr)ouwe pc nog niet met pensioen moet sturen.

Opslag

De nieuwe iPad Pro heeft een maximale opslag van 256 GB, maar geen SD of ander geheugenkaartslot om deze opslag uit te breiden. Veel nieuwe hybride apparaten (met Windows) hebben meer opslagruimte en extra poorten waarop eventueel additionele opslag(apparaten) kan worden aangesloten. Microsoft's Surface Pro 4 heeft bijvoorbeeld al maximaal 1 TB aan boord.

Opslag is belangrijk, zeker omdat de iPad Pro de mogelijkheid heeft video te schieten op een resolutie van 4K. De grote videobestanden die daarbij ontstaan vergen aardig wat ruimte.

USB poort

De nieuwe iPad Pro heeft geen USB (type-C) poort. Iets dat je steeds vaker terug vindt bij andere tablets, laptops en hybrides. De type-C poort wordt tegenwoordig ook gebruikt voor het opladen van apparaten, het verbinden van monitoren en het aansluiten van externe (opslag) apparaten.

Sommige USB type-C verbindingen kunnen ook overweg met Thunderbolt 3. Via deze standaard is het mogelijk supersnel data met 40Gbps te versturen. Apple heeft z'n eigen Lightning connector in de iPad Pro gestopt en biedt ook een Lightning to USB type-C connector aan, maar die ondersteunt geen Tnunderbolt 3 snelheden.

Op de volgende pagina: Design en kracht

Design flexibiliteit

De 9.7-inch iPad Pro tablet kan veranderen in een Laptop met de platte toetsenbord-uitbreiding. Maar die uitbreiding heeft niet de flexibiliteit die de andere hybride laptops hebben. De schermen van deze hybriden kunnen worden ontkoppeld en worden gebruikt als tablet. Daarnaast hebben veel zakelijke hybriden een vast toetsenbord die kunnen worden veranderd in een tablet door het scherm om te draaien.

Rekenkracht

Apple's iPad Pro tablet gebruikt de A9X processor waarvan het bedrijf claimt dat deze dezelfde prestaties levert als een PC. Maar Intel's Core i5 en i7 processoren (die ook in de MacBook Airs en hybrides zijn te vinden) is een stuk krachtiger dan de A9X (die is gebaseerd op de ARM architectuur). De vraag voor potentiële kopers is of zij de rekenkracht van een i7 nodig hebben (Handig voor zware applicaties als fotobewerking en videobewerking).

Apps en Gebruikersinterface

De nieuwe iPad heeft een iOS-interface. Deze is hetzelfde als op de iPhone. Deze simpele gebruikersinterface is handig voor mensen die veel werken op mobile apparaten, maar echt niet voor powerusers. De iOS interface geeft de gebruiker geen fijnmazige controle over het bestandssysyeem, opslag en applicaties zoals in Mac OS X, GNU/Linux of Windows computers.

De desktopversies van applicaties als Microsoft Office hebben bijvoorbeeld ook veel meer features dan de mobiele versies. Bovendien is het makkelijker voor gebruikers om te multitasken en te switchen tussen applicaties op PC's.