De aanklacht (PDF) is ingediend door meerdere advocatenbureaus samen, die er ook een collectieve rechtszaak van willen maken. Dat betekent dat een eventuele overwinning of schikking toekomt aan alle gedupeerden: Microsoft-aandeelhouders. Die investeerders in de softwarereus zouden zijn benadeeld door bewuste handelingen van het topmanagement, aldus de aanklagers.

'Horen, zien en verzwijgen'

Microsoft-CEO Steve Ballmer, voormalig financieel directeur (CFO) Peter Klein, hoofdaccount (CAO) Frank Brod en huidig marketingbazin Tami Reller worden specifiek op de korrel genomen. Laatstgenoemde was tot voor kort hoofd business en marketing van de Windows-divisie. Deze topmanagers worden ervan beschuldigd dat ze wisten dat Microsofts eerste stap op de tabletmarkt "een absolute ramp" was, en dat ze dat niet hebben gemeld aan aandeelhouders.

Specifiek luidt de beschuldiging dat de tegenvallende verkoopcijfers voor de tablet met ARM-processor niet zijn geopenbaard, schrijft technnieuwssite Neowin die het aanspannen van deze rechtszaak heeft onthuld dankzij een tip van een lezer. Daarnaast speelt er nog de plotse waardedaling van de onverkochte tabletvoorraden in het eerste kwartaal van dit jaar. Microsoft zou dat hebben verhuld in de kwartaalrapporten en de afschrijving daarop hebben doorgeschoven naar het volgende kwartaal.

RT-afschrijving overstijgt hele Surface-omzet

De eigen tablet met energiezuinige ARM-processor en de uitgeklede RT-variant van Windows 8 heeft Microsoft volgens de aanklagers "een grote opeenhoping van overtollige, overgewaardeerde Surface RT-voorraad" opgeleverd. Het bedrijf heeft vorige maand een afschrijving van 900 miljoen dollar moeten doen op de nog liggende, onverkochte exemplaren van zijn ARM-tablet.

Vervolgens is gebleken dat de totale omzet uit de verkoop van RT- plus de Surface Pro-tablets 853 miljoen dollar bedraagt. Dat is minder dan de RT-afschrijving alleen. De Pro-variant van Microsofts eigen tablet, met Intel-processor en Windows 8 Pro, verkoopt weliswaar beter dan de RT, maar beide zijn geen doorslaand succes.

Tweede generatie

De twee varianten zijn nu officieel in de uitverkoop. Volgens geruchten is dat om de huidige voorraden te dumpen in de aanloop naar de tweede generatie, waarbij chipmaker Nvidia een nieuwe ARM-processor levert. De aanklacht stelt echter dat Microsofts oh zo belangrijke entree op de tabletmarkt een mislukking is. Het aangeklaagde bedrijf geeft geen commentaar op de zaak, noch aan Neowin noch aan Webwerelds Amerikaanse zustersite Computerworld.com.