Pc-makers Asus en Acer hebben hun productiecapaciteit van netbooks voor volgend jaar danig naar beneden bijgesteld. Asus was met de Eee PC de grote motor achter de doorbraak van de netbooks vier jaar geleden. In vergelijking met andere leveranciers is Asus wat betreft marktaandeel relatief sterk afhankelijk van de productie van netbooks. Daardoor heeft de terugloop van de vraag naar de kleine handzame notebooks grote impact op de totale productie van de Taiwanese leverancier.

Netbook maar kwart notebookmarkt

Asus heeft zijn productie aan netbooks voor het volgende jaar nu ingesteld op 4 tot 4,5 miljoen stuks. Dat is een kwart van de totale productie aan notebooks die Asus wereldwijd denkt te verschepen. Over het afgelopen jaar produceerde Asus 6 miljoen netbooks. Dat is 50 procent van de totale notebooksproductie. Om de terugloop te compenseren brengt Asus onder meer de Eee Pad en de Eee Note op de markt.

Acer brengt zijn productiecapaciteit voor netbooks terug, maar onbekend is naar welk aantal of aandeel van zijn totale productie. In het lopende jaar wist Acer nog 7 miljoen netbooks in de markt te zetten. Volgens ceo Gianfranco Lanci moet Acer in twee tot drie jaar de marktleider worden in de tabletmarkt, zo bericht de Taiwanese ict-nieuwssite DigiTimes. Daarmee mikt hij dus op de positie van Apple’s iPad. In 2011 moet Acer al een marktaandeel van 15 procent hebben opgebouwd. Daarmee zou Acer achter de iPad tweede in de markt zijn.

Prijsstunten

Acer lijkt de toppositie in de markt niet anders te kunnen veroveren dan door te concurreren op prijs. Acer berengt een bereik aan tablets op de markt met prijzen tussen de 299 en 599 dollar, zegt Lanci. Acer heeft drie modellen aangekondigd, twee met Android en één met Windows. Om Apple te verslaan, zoekt Acer de strijd met name in opkomende markten als China, Zuid-Amerika en Rusland. Daarin ziet het voornamelijk concurrentie van Samsung en niet van Apple.