De verkoop van pc's is niet alleen laag, maar valt nog lager uit dan eerder verwacht. Ondertussen blijft de afzet van tablets toenemen. Acer stelt openlijk dat het dit jaar tot 10 miljoen tablets wil uitleveren. Topmensen van het bedrijf gaven dat harde cijfer eerder deze week in een conference call met journalisten, meldt de internationale News Service van Webwereld-uitgever IDG.

Nu al op de helft

Concurrent en landgenoot Asus heeft soortgelijke ambities. Het verwacht over heel 2013 minstens 10 miljoen tablets te verschepen. De hardwareproducent heeft het afgelopen jaar al goed gescoord in die markt met de laag geprijsde Nexus 7-tablet die het heeft produceert in opdracht van Google.

Sinds het uitbrengen van die goedkope iPad mini-concurrent heeft Asus al een totaal van 5,3 miljoen uitgeleverde tablets behaald. In de eerste helft van vorig jaar wist Asus er slechts 1,4 miljoen te verschepen. In landen als Nederland heeft Asus de 7 inch Nexus-tablet zelf uitgebracht.

'Rijp voor massaproductie'

Zowel Acer als Asus zien nu brood in de onderkant van de markt. Beide zijn hierbij ook optimistisch over de concurrentiestrijd tegen de hoger geprijsde iPads van Apple. Volgens Acer-ceo J.T. Wang is de toeleveringsketen voor tabletcomponenten nu volwassen genoeg om massaproductie aan te kunnen. Apple heeft lange tijd een stevige grip gehad op de toelevering van componenten als touch-schermen, benodigd voor tablets.

Dankzij massaproductie kunnen prijzen lager uitvallen en dat kan weer de verkoop aanjagen. Consumenten lijken namelijk in groten getale te gaan voor tablets tussen de 100 en 150 dollar, tot op heden vooral van onbekende merken en fabrikanten. In 2012 hebben die zogeheten white box-leveranciers volgens onderzoeksbureau Gartner een totaal van 25 miljoen tablets verkocht. Acer en Asus willen die markt veroveren.