Acer zegt zijn netbooks langzaam uit te faseren. Wel zullen er nog simpele modellen worden gemaakt in minder grote aantallen. Waarschijnlijk beperkt het bedrijf de levering van die simpele netbooks tot minder technologisch ontwikkelde landen.

De eerste twee tablets van Acer beschikken over dezelfde beeldschermgrootte als de netbooks, namelijk 7 en 10 inch. De tablets zouden sneller zijn dan laptops die op Windows draaien, zegt een woordvoerder van het bedrijf. De te gebruiken processors hebben vier kernen. Meer dan deze details zijn nog niet bekend gemaakt. De tablets moeten nog voor de zomer op de markt komen.

Nek omdraaien

Dat Acer ervoor kiest om de netbook langzaam maar zeker de nek om te draaien, heeft niet zozeer te maken met de verkopen. Die lopen nog altijd in de miljoenen. Wel zouden de verkopen in West-Europa vorig jaar een duidelijke daling te zien geven, iets dat wordt toegeschreven aan het succes van de iPad.

Acer heeft veel geïnvesteerd in de relaties met Europese telecombedrijven om de netbook te verkopen in samenhang met mobiele internetabonnementen. Het ligt voor de hand dat die strategie wordt doorgezet met de tablets.

Netbook staat tablet in de weg

De productie van netbooks staat echter in de weg van de productie van tablets. Het bedrijf moet binnen zijn productielijnen (al dan niet uitbesteed) kiezen welk apparaat de voorkeur gaat krijgen. Volgens DigiTimes komen alle leveranciers in de knel met hun productiecapaciteit.

HP zou eind vorig jaar al begonnen zijn met het opbouwen van voorraden notebooks, omdat de productielijnen binnenkort voor een groot deel zal worden ingenomen door de tabletfabricage. Vorig jaar meldden HP en Dell overigens al dat zij minder zouden investeren in netbooks.

Notebooks 10 procent duurder

Door de verminderde productie zullen notebooks naar verwachting 10 procent duurder worden. Dat heeft ook te maken met een verwacht tekort aan componenten, zoals beeldschermen, eveneens veroorzaakt door de toenemende productie van tablets door alle hardwareleveranciers.