Apple blijft beperkingen opleggen aan contentmakers en consumenten, blogt Adobe group manager Adrian Ludwig. "Zonder Flash-ondersteuning zullen iPad-eigenaren veel webcontent moeten missen, ongeveer 70 procent van de games en 75 procent van de video's op het web."

Vrijwel alle websites gebruiken vandaag de dag Flash om filmpjs, video's en andere multimediale content te vertonen. Dat werd maar al te pijnlijk duidelijk toen Steve Jobs tijdens de iPad-presentatie de site van de New York Times voorbij liet komen.

Blauwe legobouwblokjes

iPad-gebruikers moeten alvast gaan wennen aan de blauwe legobouwblokjes, aldus Adobe. Disney, Hulu, Miniclip, Farmville, ESPN, Kongregate, of JibJab zijn niet beschikbaar zonder Flash, blogt Ludwig.

'Platform Evangelist' Lee Brimelow van Adobe heeft op TheFlashBlog een ludieke galerij aan sites en webapps gemaakt die zonder Flash niet bruikbaar zijn. Onder de lijst schrijft hij: "Millions of websites use Flash. Get used to the blue legos." Hierin heeft hij ook een screenshot van de pornosite Bang Bros verwerkt.

Apple heeft al lang kritiek op de prestaties van Flash. Het is te zwaar voor de iPhone en zou de prestaties van de telefoon ernstig hinderen, zei Steve Jobs al in maart 2008. Ook zou Flash teveel energie consumeren. Adobe werkt aan omwegen om Flash-applicaties toch beschikbaar te maken op de iPhone. Flash in de mobiele browser zit er echter voorlopig nog niet in.