Volgens Lisa Su, de algemeen directeur van de wereldwijde business units van AMD, moet AMD af van het hokjesdenken in de organisatie, waarin eerst wordt gekeken naar nieuwe pc-chips op de x86-architectuur en daarna pas naar andere toepassingen. Su, die geen werkervaring heeft in de pc-markt, zegt tegen Reuters dat dat gemis in dit geval een voordeel is. “Ervaren AMD-medewerkers hebben een rotsvast geloof dat we het prima doen met x86 en dat we gewoon nog betere x86-producten moeten maken. Maar we moeten een system-on-a-chip-maker worden."

Volgens Su heeft AMD intern deze zomer gedelibereerd over de toekomst. “Wie of wat willen we zijn als we groot zijn? Het was een periode van introspectie." Het resultaat is dat AMD zijn inspanningen op de mobiele markt en de servermarkt verdubbelt. Daarbij zal zoals bekend niet alleen de technologie van de vroegere eigen fabrieken (Global Foundries) worden gebruikt, maar ook die van ARM, waarop een licentie is genomen.

AMD zet in op Windows 8, laat Android liggen

AMD blijft wel gokken op Windows 8, zo bleek eveneens tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas. In de tabletmarkt van producten met een prijskaartje groter dan 499 dollar wil de leverancier een flink aandeel veroveren, zegt Su tegen de IDG News Service, de internationale nieuwsdienst van Webwereld. AMD is niet geïnteresseerd in de lager geprijsde Android-tablets, zegt Su.

AMD liet op CES al een tabletchip zien, de Temash, de eerste specifieke chip voor tablets. Het is een quadcore-processor die minder dan 5 watt aan energie nodig heeft en 10 uur aan batterijtijd kan verzorgen. AMD heeft de Temash laten zien in een prototype van hardwaremaker Wistron, een 10,6 inch tablet met full HD 1080p video. In de komende maanden zullen er meer tablets met Temash op de markt komen, zegt Su. Ze zegt verder dat ze betere kwaliteit kan leveren dan Intel tegen een lagere prijs. Een prijskaartje van 499 dollar is het doel.