Samsung heeft de iPad Mini aangehaald als bewijs dat Apple ook succesvolle productideeën van concurrenten kopieert. Een advocaat van Samsung wees vrijdag tijdens de nieuwe behandeling van de patentzaak met Apple op e-mails tussen Apple-managers over de ontwikkeling van een kleinere tablet. Apple's marketingmanager Schiller ontkende tegenover de jury de beschuldiging. Volgens hem ging het besluit om de iPad Mini te ontwikkelen 'niet over de concurrentie', schrijft de Wall Street Journal.

Schiller sprak vrijdag voor de jury over de schade die Samsungs vermeende kopieergedrag aan het merk Apple heeft toegebracht. De nieuwe behandeling van de kwestie is nodig om de hoogte van de schadevergoeding die Samsung aan Apple moet betalen opnieuw te bepalen.

450 miljoen dollar

Vorig jaar oordeelde de jury dat Samsung ruim 1 miljard dollar schadevergoeding moet betalen omdat het inbreuk heeft gemaakt op Apple's ontwerpen en patenten. Rechter Lucy Koh stelde later dat de jury bij de berekening van 450 miljoen dollar van dat bedrag fouten had gemaakt. Apple's advocaten claimen dat het bedrijf recht heeft op 380 miljoen dollar van het betwiste deel, Samsung houdt het op 52 miljoen dollar.

Samsung zou nu zijn inbreuk deels moeten toegeven om de jury ervan te kunnen overtuigen dat Apple veel te veel geld van een concurrent eist. Tijdens de zitting vrijdag hield een Samsung-advocaat ook een tablet van het Koreaanse merk omhoog en vroeg Schiller welk product het was. De Apple-manager antwoordde met: "Vanaf deze afstand zou ik het niet kunnen zeggen. Het ziet eruit als een iPad."

'Consumenten kritischer'

Volgens Schiller heeft Samsung door de iPhone en iPad te kopiëren het merk Apple schade toegebracht. Daardoor is het moeilijker voor Apple geworden om zijn producten innovatief te maken en nieuwe consumenten naar zijn ecosysteem te lokken, beweert hij. "Consumenten trekken onze innovatie en designvaardigheden in twijfel op een manier waarop ze dat voorheen niet deden."

Schiller beweerde ook dat Samsungs dominantie op de Android-markt wordt veroorzaakt doordat het bedrijf meer van anderen kopieert dan de rest van de Android-fabrikanten. Naar verwachting zullen Samsung en Apple dinsdag hun afrondende verklaringen in de zaak geven.