De Nederlandse tablet nPad wordt niet meer onder die naam geleverd omdat Apple dat heeft verboden. Dit bevestigt Hugo Leijtens van fabrikant Nexocial aan Webwereld. Het verklaart waarom de website van het bedrijf al enige tijd uit de lucht is en waarom de tablet niet meer leverbaar is.

De nPad was wereldwijd een van de eerste tablets op de markt die moest concurreren met de iPad van Apple. Het apparaat kon deze zomer dan ook rekenen op flink wat media-aandacht. Al eerder was het apparaat op Cebit in Hannover te bewonderen.

Windows 7

Leijtens wil de nPad - die Windows 7 draait en een eigen gebruikersinterface heeft - laten samenwerken met het Nexocials Enterprise 2.0-platform, dat gebaseerd is op Microsofts Sharepoint. Kort na de lancering afgelopen zomer kregen Leijtens en de distributeur een meningsverschil. In augustus kreeg Nexocial uit het Chinese Chengdu ook nog eens van Apple te horen dat men de naam niet kon gebruiken. "Ik weet zeker dat de naam pad niet beschermd is, het werd al in 1966 in Star Trek gebruikt, en daarnaast door andere bedrijven zoals Asus voor tablets gebruikt", zegt Leijtens. Hij had echter geen zin in een juridisch gevecht.

De nPad heeft nog geen nieuwe naam. Van de tablets zijn slechts honderd exemplaren geleverd en op dit moment draaien nog enkele pilots met het apparaat bij grote bedrijven. "Het kan ook zijn dat we gaan samenwerken met een grote fabrikant", zegt Leijtens, die stelt dat de consumentenmarkt voor tablets nu al overvol begint te raken. "In Chengdu wemelt het van de klonen." In de zakelijke markt liggen volgens Leijtens nog wel kansen.

Nederlandse bedrijven zijn er vroeg bij met iPad-achtige tablets, dreigen verzeild te raken in een enorme vechtmarkt. Sinds zaterdag is bijvoorbeeld de veelbesproken Galaxy Tab van Samsung in Nederland verkrijgbaar. Beeldschermproducent ViewSonic heeft deze week twee Android-tablets aangekondigd. Op dit moment hebben de Nederlandse fabrikanten nog een kleine voorsprong omdat de meeste tablets vanaf volgend jaar worden aangeboden. Die moeten eerst nog voor Android 3.0 worden gecertificeerd.

AT Tablet

Begin 2010 greep directeur Eric Schouten van Ambiance Technology zijn kans. Op dat moment waren er al diverse prototypes van tablets in omloop, en Schouten leek het een interessante markt. Het kostte hem weinig moeite om Microsoft zover te krijgen dat zij een licentie wilden verstrekken.

Schouten rolt het apparaat de komende maand over heel Europa uit. In Nederland zal de AT Tablet onder meer worden verkocht bij The Phone House en in diverse webwinkels voor een adviesprijs van 599 euro.

In tegenstelling tot de iPad van Apple kunnen op de AT-Tablet alle applicaties voor Windows gebruikt worden en dat ziet Schouten als het belangrijkste pluspunt boven tablets die op Android draaien. "Tabletmakers wachten nu op versie 3.0, omdat de huidige versie niet echt geschikt is voor tablets, dus hebben wij met Windows een voorsprong op de markt." Microsoft feliciteerde het bedrijf zelfs met dit "eerste professionele antwoord op al het Android geweld", vertelt Schouten.

De AT-Tablet wordt bediend via een multi-touch scherm, een harde schijf van 160 Gb, aansluitingen voor usb, kaartlezer, webcam, LAN, Bluetooth en een miniVGA voor aansluiting op een beeldscherm. Belangrijk vindt Schouten de ingebouwde 3G-simkaart-houder. Via de ingebouwde handschriftherkenning van Windows en een stylus pen kun kan men ook schrijven op de AT-Tablet of hem gebruiken voor het maken van aantekeningen in boeken of documenten.

Ambiance Technology is in Europa vooral bekend als mobiele telefoonleverancier, gespecialiseerd in Dual SIM oplossingen. Ook levert het bedrijf hoogwaardige consumentenelektronica zoals Blu-ray spelers, portable DVD's , LCD-TV en e-book readers. Toch mikt Schouten met het tablet niet alleen op consumenten. "We denken ook aan het onderwijs en overheden. Zij kunnen meteen aan de slag met software die ze gewend zijn te gebruiken."

Android

Het Eindhovense Point of View is van oorsprong een producent van grafische kaarten en partner van Nvidia. Nu steeds vaker grafische chips op het moederbord worden bevestigd, is die markt minder interessant geworden. "We proberen nieuwe markten aan te boren", zegt A-li Tsang van Point of View. Het bedrijf zegt dank zij Nvidia's Tegra 2-chip, met een kloksnelheid van 1GHz, een voorsprong op veel andere fabrikanten te hebben. "Die heb je wel nodig om Flash-animaties te kunnen draaien."

Point of View heeft zijn eigen grafische schil over het Android-besturingssysteem gelegd. Naast een model met de Tegra 2, is er een kleiner model van 7 inch dat geschikt is als eReader. De eerste exemplaren zijn inmiddels verscheept naar distributeurs in onder meer Duitsland, Engeland en Spanje. Ook in Nederland komt het tablet een dezer dagen uit. Tsang zegt niet bang te zijn voor concurrentie. "We hebben een goed product."

De Sommatie van Apple

20100806_brief_van_pij[1]