Naast de al verwachte onthullingen van Mac OS X 10.9 (Mavericks), de zwarte Mac Pro-cilinder en vernieuwde MacBook Pro's weet Apple toch te verrassen. Het bedrijf geeft zijn nieuwste besturingssysteem gratis weg, net zoals productiviteitssoftware iWork wat op alle Apple-apparaten werkt en online-samenwerking (collaboration) biedt. Ook voor mensen die nog pc's gebruiken, schampert Apple-topman Eddy Cue. Het iLife-pakket is voortaan ook gratis, bij aanschaf van een nieuwe Mac of iOS-apparaat.

Vijfde iPad, naast de iPad 2

Daarnaast onthult Apple de al verwachte vijfde generatie van de iPad. Die tablet is zoals ook al verwacht voorzien van een dunnere omlijsting voor het 9,7 inch scherm. Daarmee krijgt de 'grote iPad' het ontwerp mee van de 7,9 inch iPad mini. De nieuwe iPad is ook dunner en lichter dan zijn voorganger: het weegt slechts 1 pond. Om dit alles te benadrukken, hernoemt Apple zijn tablet. Van 'De nieuwe iPad' naar iPad Air.

Het apparaat komt op 1 november uit in diverse landen wereldwijd. Daaronder ook Nederland. Naast de Air houdt Apple nog een budgetmodel aan. Dat is echter niet zoals voorheen gebruikelijk de vorige generatie, maar de inmiddels wat oudere iPad 2 die al dienst doet als instapoptie.

Nederland doet mee in de eerste ronde van landen waar de iPad Air op 1 november verkrijgbaar is:

Mini is niet langer 'oude' hardware

De nieuwe iPad mini krijgt het high-res Retina-scherm, wat her en der al was uitgelekt. Apple houdt het vorige model aan als goedkopere optie. Die eerste generatie iPad mini is qua interne elektronica gebaseerd op de iPad 2, terwijl de tweede mini de nieuwe A7-processor heeft (die ook in het iPhone-topmodel 5S zit). Apple's kleurige covers voor de onlangs onthulde iPhone 5C krijgen navolging voor de iPads.