Analisten hadden een verkoopcijfer van 15,5 miljoen stuks verwacht. In vergelijking met vorig jaar nam de verkoop wel toe, met 25,9 procent. Apple maakte de cijfers bekend in zijn presentatie van de cijfers over zijn fiscale vierde kwartaal, die eindigde op 29 september.

De verkoop van de iPhones daarentegen verliep in de afgelopen drie maanden stormachtig. Er werden er 26,9 miljoen van verkocht, 58 procent meer dan een jaar geleden. De verkopen van de Macs, die lange tijd konden profiteren van de nieuwe Apple-klanten die via iPhone en iPad binnenkwamen, lopen wat achter. Met slechts een procent groei ten opzichte van vorig jaar lijkt de populariteit tanende. Er werden er 4,9 miljoen van verkocht. De verkopen van de iPod blijven dalen, nu met 19 procent naar 5,3 miljoen stuks.

Omzet goed, winst blijft achter

Uiteindelijk gaat het om het geld wat binnenkomt en dat zat ook in het afgelopen kwartaal wel goed met een omzet van 36 miljard en een nettowinst van 8,2 miljard. De omzet was aan de hoge kant van de verwachtingen van analisten, de winst per aandeel een teleurstelling, zo geven bijna 50 analisten aan in een rondgang van Yahoo! Finance.

Apple maakte tevens details bekend over de verkopen in zijn eigen winkels. De 390 Apple Stores maakten een omzet van 4,2 miljard dollar over de laatste drie maanden, meer dan in het vorige kwartaal. De gemiddelde omzet per winkel was 11,2 miljoen dollar, schrijft TechCrunch. Apple is nog steeds bezig zijn winkelbestand wereldwijd uit te breiden.

Nieuwe iPhone en iPads

Veel van Apple's nieuwe producten zijn logischerwijs niet meegenomen in de verkoopcijfers: de iPhone 5 was aan het einde van Apple's fiscale vierde kwartaal net twee weken mondjesmaat verkrijgbaar terwijl de nieuwe iPads pas over een kleine maand zijn te krijgen.

Analisten verwachten dan ook recordomzetten in de komende maanden, met nieuwe producten en de lucratieve Kerstperiode. Apple zegt 52 miljard dollar omzet te verwachten in dat eerste kwartaal van 2013. Vorig jaar was de omzet 46,33 miljard dollar, voor Apple toen een recordomzet voor het decemberkwartaal.

Over het hele jaar 125 miljoen iPhones

Het bedrijf maakte tevens de balans op over zijn hele fiscale jaar 2012. De verkopen van iPhones over het hele jaar kwamen op 125,04 miljoen stuks, de iPad ging 58,23 miljoen keer over de toonbank. In 2011 verkocht Apple 'slechts'72 miljoen iPhones en 32 miljoen iPads, een enorme stijging dus met percentages van 74 (iPhone) en 81 (iPad).

De winst over het hele jaar was 41 miljard dollar. Apple maakte niet bekend hoeveel van dat bedrag op buitenlandse belastingvriendelijke bankrekeningen blijft staan.