Asustek Computer eindigde het afgelopen tweede kwartaal met een omzet die over alle productlijnen onder de doelstelling uitkwam. Met name de notebookdivisie had last van concurrentie van de Apple iPad.

Asus heeft het target voor het derde kwartaal, traditioneel toch de piekmaanden, naar beneden bijgesteld tot 1,4 miljoen stuks. Dat zei bestuursvoorzitter en CEO Jerry Shen afgelopen vrijdag tijdens een gesprek met investeerders.

Tegenvallend resultaat

De tegenvallende verkopen resulteerden in een omzetdip van 6,1 procent en kwam daarmee uit op 2,29 miljard dollar. De netto-winst daalde over het kwartaal daardoor met maar liefst 17,9 procent. Asustek blijft Eee-pc's aanbieden, maar stapt ook in de markt voor tablet pc's met de Eee Note en Eee Pad series (pdf), zo verklaarde Shen.

Volgende maand komt de 10 inch Eee netbook met Atom N550, Windows 7 en een winkelprijs van rond 399 dollar in de schappen. Een maand later volgt de 8,9 inch Eee Note, voorzien van een ARM/ Marvell processor en draaiend op Linux beschikbaar tegen een richtprijs tussen 199 en 299 dollar.

Tablet voor 1000 dollar

Rond de jaarwisseling volgt het tweede tablet model, de 12 inch Eee Pad, draaiend op een Intel Arrandale en Windows Embedded Compact 7. De retailprijs van dit topmodel ligt rond 1.000 dollar. In maart 2010 moet de 10 inch Eee Pad met ARM/Nvidia Tegra en draaiend op Android marktrijp zijn. Dit model moet rond 399 dollar gaan kosten.

De uitspraken van Shen over de concurrentie van de iPad zijn opvallend. Eerder gaven analistenbureaus aan dat de tablet pc's pas in 2012 serieuze concurrentie voor netbooks zouden vormen.

Bron: Channelworld.nl