Dit zegt hij vlak nadat Microsoft werk aan de concepttablet Courier, een tablet-pc met twee 7 inch schermen, stopzet. En vlak na geruchten dat ook HP geen Windows 7 gaat gebruiken voor zijn nieuwe 'slate', nadat dit apparaat met veel bombarie werd gepresenteerd op elektronicabeurs.

Gates blijft geloven in de toekomst van de tablet met stylus. Sinds de opkomst van tablets is de tablet-pc een favoriet geweest van de oprichter van Microsoft. Ook na veel tegenslagen en concurrentie van apparaten als de iPad geeft hij de moed niet op.

'Pen-tablet wordt mainstream'

In een interview met Fox Business doet hij uit de doeken waarom. "Microsoft heeft veel verschillende tablet-projecten waar aan wordt gewerkt", aldus Gates. "We denken dat werken met de pen, dat werd gepionierd door Microsoft, mainstream gaat worden onder studenten. Het maakt een apparaat mogelijk dat je niet alleen kan lezen, maar waarmee op hetzelfde moment ook documenten bewerkt kunnen worden", schrijft TechFlash aan de hand van een transcriptie van het tv-interview.

Een versie met een stylus of pen was een van de concepten voor de Courier-tablet, die overigens nooit officieel is aangekondigd. Microsoft liet onlangs weten dat de functies van het apparaat "geëvalueerd worden voor gebruik in aankomende Microsoft-producten".

Apple doet het uitstekend

Tablet-pc's die gebaseerd zijn op pen-besturing waren het hart van het originele Tablet PC-project van Microsoft. Op dit moment lijkt de pen passé en nemen touchscreen-apparaten de overhand.

Wel moest Gates toegeven dat Apple het lang niet slecht doet. Tijdens het Fox-interview werd hem en medegast en zakenman Warren Buffet gevraagd wat ze vonden van Steve Jobs. Buffet antwoordde dat Jobs 'een geweldige prestatie heeft neergezet'. Dit kon op bijval rekenen van Gates: "Ja, ik denk dat Apple zowel in het algemeen als op specifieke gebieden uitstekend werk heeft geleverd."