Het bestaan van de apparaten is uitgelekt via de Wall Street Journal, die zich baseert op anonieme bronnen. Met de nieuwe apparaten wil RIM de concurrentie met Apple opvoeren, die met de iPad en de iPhone steeds meer mobiel marktaandeel wint.

De aanstaande touchscreen smartphone van RIM zou een uitschuifbaar toetsenbord hebben. Verder draait het toestel een nieuwe versie van het BlackBerry OS, wat een universeel zoekvak heeft om zowel lokale als online data te doorzoeken.

Geruchten over de smartphone - die de BlackBerry 9800 zou gaan heten - circuleren al langer. Foto's van het apparaat verschenen op een Chinese site, en werden vervolgens gretig overgenomen door diverse gadgets.

Tethering

Daarnaast experimenteert RIM met een tablet als metgezel voor de BlackBerry. Het apparaat zou eind dit jaar al verschijnen en via tethering de mobiel internetverbinding van een BlackBerry kunnen gebruiken. Dit is een idee dat Palm ook ooit bedacht met de Foleo-netbook, maar nooit doorzette.

RIM bezet internationaal de tweede positie op de smartphonemarkt, na Nokia maar voor Apple. Toch verliest de Canadese telefoonmaker marktaandeel aan de iPhone, zeker in Noord-Amerika.

BlackBerry OS 6.0

In april gaf RIM alvast een voorproefje van BlackBerry OS 6.0, het nieuwe mobiele besturingssysteem dat medio dit jaar moet verschijnen. Veel van de vernieuwingen in het besturingssysteem zijn gericht op toestellen met touchscreens. Zo komen er bedieningsmogelijkheden met multi-touch gebaren, zoals in- en uitzoomen.

Al eerder probeerde RIM een touchscreen alternatief voor de iPhone in de markt te zetten: de Blackberry Storm. De recensies waren echter niet al te lovend en de verkoopcijfers vielen ook tegen.