De door Freescale ontworpen tablet heeft een beeldscherm van 7 inch en draait op de energiezuinige ARM-processor van het bedrijf. De tablet-pc gebruikt als besturingssysteem Google's Android of Linux. Daarnaast is het appraat uitgerust met chips voor een wifi- en een 3G-verbinding.

Freescale onthult nog geen mogelijke verkopers van de nieuwe tablet. Wel wil het bedrijf kwijt dat het appraat deze zomer al in de winkel kan liggen. Prototypes worden getoond tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, aldus Freescale. Elektronicaproducenten kunnen het zogeheten reference ontwerp van Freescale overnemen om dan een 'eigen' tablet op de markt te brengen.

Bewegingssensor

De lage prijs van de Freescale-tablet is te danken aan de i.MX515 ARM-processor, die is gebaseerd op Cortex-A8 techologie van chipontwerper ARM. Daarbij is de grafische processor geïntegreerd in de hoofdprocessor (cpu). De tablet moet op een volle batterij tot wel acht uur meegaan.

Verder is er een camera met 3 megapixel ingebouwd. Ook heeft het apparaat een ingebouwde acellorometer. Die bewegingsensor wordt waarschijnlijk gebruikt om net als bij de iPhone het scherm te roteren als de gebruiker het apparaat bijvoorbeeld ondersteboven houdt.

Geruchten Apple-tablet

De aankondiging van Freescale komt vlak voordat Apple zijn eigen, veel gehypte tablet gaat presenteren. Het bedrijf laat er zelf niets over los maar verschillende media, waaronder bijvoorbeeld de Wall Street Journal, berichten dat een dergelijk apparaat genaamd iSlate eraan zit te komen. Door alle geruchten steeg de koers van Apple al aanzienlijk.

Freescale, de voormalige chipdivisie van Motorola, noemt zijn versie van de tablet een smartbook. Het heeft hiervoor samengewerkt met Inventec Appliance voor de vormgeving en Thundersoft voor de software.