De 7 inch tablet van Cisco weegt 500 gram en maakt gebruik van 802.11n wifi, Bluetooth 3.0 en 3G/4G voor verbindingsmogelijkheden. Aan weerszijden van het apparaat zit een camera. De frontcamera schiet 30 frames per seconden in HD 720p videoresolutie en kan gebruikt worden om face-to-face gesprekken mee te voeren. De door Google Android aangestuurde tablet wordt geleverd met een dockingstation (met usb-poorten) waarop eventueel een handset en gigabit Ethernet valt aan te sluiten.

De Cius moet optimaal gebruik gaan maken van Cisco-vergaderapplicaties als WebEx en Telepresence. Hiermee lijkt de netwerkleverancier niet langer te geloven in het model waarin mensen uitsluitend een telefoon en een laptop of desktop gebruiken voor interpersoonlijke communicatie. Directeur spraaktechnologie Barry O’Sullivan van Cisco heeft grootste plannen met de Cius in combinatie met virtualisatietechnologie.

Grootste troef: desktopvirtualisatie

O’Sullivan zegt in een interview met zakenblad Forbes dat Cisco momenteel onderhandelt met twee van de grote drie leveranciers in desktopvirtualisatie – Wyse, VMware en Citrix – om virtuele desktopsoftware op de Cius te draaien. Sluit Cisco een deal met een van deze bedrijven, dan zal de tablet kunnen fungeren als een “thin client”, een virtuele computer die in verbinding staat met een sterk moedersysteem in een datacenter.

Gebruik je de Cius in zijn bijgeleverde dockingstation, dan kun je gebruikmaken van een virtuele versie van Windows of Mac OS X en via usb een muis of toetsenbord aansluiten. Voeg hier een headset aan toe en zowel de telefoon als de traditionele desktop worden overbodig, meent O’Sullivan.

Het grootste probleem van het vergaderen met behulp van desktopvirtualisatie is de vertraging tussen client en server waardoor beeld en geluid kunnen stotteren. Volgens O’Sullivan wordt dit probleem op de Cius ondervangen door lokale applicaties te gebruiken voor video en spraak. Hierdoor kunnen tabletcomputers onderling direct communiceren, zonder daarbij gebruik te maken van een extra verbinding naar het datacenter voor de software.

Gartner: ongeschikt voor zakelijke markt

Niet iedereen ziet de toegevoegde waarde van een apparaat als de Cius in de zakelijke markt. “Als de Cius is bedoeld voor het bedrijfsleven, dan zie ik niet goed in waarom bedrijven een apparaat als deze zouden willen gebruiken in plaats van een laptop met een goede ingebouwde webcam”, zegt analist Van Baker van Gartner.

Hij meent dat een Windows-machine met een webcam videoconferencing ook of zelfs beter kan. Van Baker ziet daarom meer potentieel voor de consumentenmarkt, waar kopers eerder bereid zijn functionaliteit op te geven ten faveure van gebruiksgemak.

Onder de 1000 dollar

De Cius wordt voor een prijs minder dan 1000 dollar op de markt gebracht, zo valt op te maken uit een tweet van Cisco cto Padmasree Warrior. Cisco Nederland bevestigt dit. Volgens een salesvertegenwoordiger van partner Telindus komt de Cius in het eerste kwartaal van 2011 naar Nederland. Exacte lanceerdata of prijzen in euro’s zijn nog niet bekend gemaakt.