De verkoop van tablets moet de tanende omzetten uit pc's gaan opvangen. Dell zegt geen groei te verwachten in zijn pc-verkopen in de komende drie jaar, terwijl de algehele omzetgroei in de pc-markt zo'n 4 procent zal zijn in de komende jaren. Dat betekent dat Dell steeds meer terrein gaat verliezen aan Lenovo en Asus, zegt analist Shebly Seyrafi tegen Reuters.

Een miljard dollar omzet lijkt heel wat, maar Apple behaalde met zijn eerste iPad een omzet van 2,17 miljard dollar in slechts drie maanden tijd.

Androidtablets faalden snel

Dell is vorig jaar gestart en gestopt met de verkoop van tablets die draaiden op het besturingssysteem Android. De Streak, in 5 en 7 inch-uitvoering, was geen succes. In China is wel de Streak 10 Pro uitgekomen, die draait op Honeycomb. Dell heeft in Nederland nog wel de Latitude ST-tablet in de verkoop. Die draait op Windows 7. De Latitude XT2, die een fysiek toetsenbord heeft, is uit de verkoop gehaald.

Dell kondigt kostenbesparingen aan van twee miljard dollar in de komende drie jaar, vooral door herstructurering van de verkooporganisatie. Volgens Dell zijn de verhoudingen scheef gegroeid tussen wat de verkopers willen verkopen en de vraag uit de markt. Daardoor worden kansen gemist in sommige marktsegmenten, zegt het bedrijf.

Weg van de verliesgevende consumentenmarkt

Dell trekt zich terug uit de consumentenmarkt en dan met name uit de lagere prijsklassen. In die segmenten verliest het bedrijf de slag met de Aziatische spelers. Verder zoekt Dell naar meer winstgevende markten, zoals die van de zakelijke softwaremarkt en dan specifiek de overheids- en gezondheidsmarkt. Het bedrijf heeft in het afgelopen jaar diverse overnames gedaan, zoals beveiligingsbedrijf SonicWall en leverancier van thin client-software Wyse Technologies.

Dell wil die zakelijke software niet los verkopen maar integreren in een totaalpakket van hardware met zakelijke software en managementapplicaties. Ook mede daardoor moet het verkoopapparaat op de schop. Uit de zakelijke software en services wil het bedrijf een jaarlijkse groei realiseren van 10 procent.