De feature die Apple het meest promoot voor de nieuwe iPad is de stylus die voorheen aan de iPad pro was voorbehouden: de Apple Pencil. Met die drukgevoelige digitale pen kunnen gebruikers tekst invoeren, tekenen en schrijven op het scherm van de iPad. De nieuwe iPad heeft alleen geen connector voor het Smart Keyboard.

De specificaties zijn als volgt:

Scherm: 9,7 inch met een resolutie van 2048 x 1536, 246 ppi

Processor: A10 Fusion

Camera: 8 megapixel HD-video

Camera voorop: 1,2 megapixel

Accuduur: Geschat op 10 uur

Opslag: 32, 128 GB

Kleuren: Zilver, goud en space gray

Om Pencil-ondersteuning nog geschikter te maken voor onderwijs brengt Apple een nieuwe versie van iWork uit die tools voor docenten en consumenten beschikbaar maakt. Onder de verbeteringen is in Pages onder meer een versie van iBooks Author toegevoegd waarmee je digitaal drukwerk kunt maken zoals op de Mac.

Er waren gezien de doelgroep meerdere aankondigingen die te maken hadden met gebruik in het onderwijs. Er komt een slimme notitie-feature in een toekomstige update, zodat je Pages-bestanden kunt bewerken voor bijvoorbeeld nakijkwerk, zonder het document te ruïneren. Verder zijn er nieuwe versies van GarageBand en Clips die dierengeluiden en filters heeft die speciaal voor kinderen bedoeld zijn.

Scholen die meedoen aan het educatieve Apple iPad-programma krijgen 200 GB iCloud-opslag voor elke leerlingen en kunnen gebruikmaken van de nieuwe app Classroom op de Mac, die functioneert zoals de beheerapp die nu al bestaat op de iPad. Docenten kunnen daarmee de apps die leerlingen gebruiken beheren en eenvoudig documenten delen tussen iPads en Macs.

Ook nieuw is Schoolwork, een app waarmee docenten opdrachten en 'stencils' digitaal kunnen uitdelen en zien hoe de vooruitgang van leerlingen vordert, alsmede tools voor programmeertaal Swift. En er is een online trainingsprogramma dat zich richt op de integratie van iPad-apps in het leslokaal.