Twee Foxconn-medewerker overleden vrijdag, een derde bezweek zondag, meldt Reuters. De oorzaak van het ongeluk is volgens Foxconn een explosie van brandbare stof. Door de stofexplosie ontstond ook een grote brand in de Foxconn-fabriek. De rook die ontstond na de stofexplosie zou giftige stoffen hebben bevat.

Tijdens de ontploffing zouden honderden werknemers in de fabriek aan het werk zijn geweest. Van de vijftien gewonden zijn er zes in het ziekenhuis behandeld. In Nederland doen zich zo’n twintig keer per jaar stofexplosies voor waarbij gewonden vallen, stelt het Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid. De Chinese autoriteiten doen onderzoek naar het incident. Ook Apple is betrokken bij het onderzoek naar de oorzaak, laat een woordvoerder weten. "We zijn diep bedroefd door deze tragedie", zegt hij.

iPad-productie

Of het ongeluk gevolgen heeft voor de productie van iPads, is nog onduidelijk. De fabriek in Chengu is een van de twee complexen van Foxconn waar de Apple-tablet worden gemaakt. Analisten denken dat de fabriek in Shenzhen belangrijker is dan die in Chengdu, meldt persbureau Bloomberg. De fabriek in Chengdu kostte 2 miljard dollar en ging in oktober vorig jaar open.

Volgens de Chinese krant Commercial Times heeft de explositie zich niet voorgedaan in de buurt van de productielijnen, maar in een opslagruimte voor chemicaliën. De krant citeert Foxconn, dat meldt dat de productie van de net geopende fabriek als gepland doorgaat. Niettemin wordt er gesproken over het opvoeren van de productie in Shenzhen.

Zelfmoordgolf

Voor Foxconn is het dodelijke incident een nieuwe tegenslag. Afgelopen jaar kwam het bedrijf regelmatig negatief in het nieuws vanwege meerdere zelfmoorden onder zijn personeel. Dat leidde tot kritiek op de zware werkomstandigheden in de fabrieken. Medewerkers zouden wel 120 uur per week werken voor een mager loon. Foxconn heeft vervolgens de salarissen in sommige delen van China verhoogd.

Het bedrijf heeft meer dan 500.000 mensen in dienst. Tot de opdrachtgevers behoren zowat alle grote hardwaremakers: Apple, Microsoft, HP, Dell, Nokia, Sony, Nintendo en Intel. Apple, Dell en HP beloofden vorig jaar na de zelfmoordgolf de arbeidsomstandigheden in de fabrieken beter te inspecteren.