Apple heeft de specs en mogelijkheden bijgewerkt van de tablet waardoor deze even krachtig is als de 12.9 inch iPad Pro. Het enige grote verschil tussen deze modellen is de maat.

Grote veranderingen, klein verschil

Ik heb de 9.7 inch iPad Pro zelf een jaar zowel privé als zakelijk gebruikt en ik kwam erachter dat deze tablet de perfecte maat heeft voor een draagbare computer. Apple was het daar blijkbaar niet mee eens en kwam met een 10.5-versie op de proppen. De display is nu dus 10.5 inch waardoor het overweg kan met een full-size toetsenbord. Het verschil in scherm real-estate is nauwelijks te onderscheiden, dus de 10.5 inch iPad voelt nog steeds als de perfecte maat.

Het enige dat mij wel echt opviel is de respons ten opzichte van de vorige iPads. Er is nauwelijks lag te bekennen als je door web-artikelen scrollt of notities maakt. Dat komt onder andere door een nieuwe feature genaamd ProMotion. De refreshrate wordt verhoogd van 60 naar 120Hz. Ik was zelf overigens niet ontevreden over de originele refreshrate, maar het went snel en Apple heeft het wederom voor elkaar gekregen mij iets te geven waarvan ik niet wist dat ik het nodig had.

ProMotion maakt niet alleen alles sneller, het kan ook worden gebruikt om de refreshrate automatisch te verlagen als je de iPad voor statische toepassingen gebruikt zoals het kijken van een film of het lezen van een eBook. Dit zorgt ervoor dat deze iPad een stuk langer kan blijven werken op één acculading.

Apple zegt dat de iPad tien uur kan doen op een acculading. Mijn exemplaar hoefde nog niet opgeladen te worden en zit nu, acht uur later, op 20 procent en dat is inclusief het spelen van Riptide, een half uur lang. Dat is een stuk langer dan de accuduur van m'n 12 inch MacBook, maar komt redelijk overeen met de vorige 9.7 inch iPad Pro.

Het laatste ding waar de tablet in uitblinkt is hoe belangrijk de smart accessoires aan het worden zijn voor de volledige iPad Pro-ervaring. Ik heb nooit echt kunnen wennen aan het on-screen touch-toetsenbord van de iPad dus een extern toetsenbord is een must-have voor mij. Apple's eigen Smart keyboard voelt lekker, maar het irriteert mij dat er geen plek is om de Apple Pencil in op te slaan.

En nu we het toch over het penseel hebben, ik ben niet echt een 'creative professional' dus ik heb het niet echt nodig, maar het is wel een leuk speeltje om te hebben in combinatie met Markup voor Docs. Daarnaast kan je iets preciezer tappen als je wat grovere vingers hebt. Dit accessoire kost ongeveer 99 euro en in combinatie met het ongeveer 159 euro kostende toetsenbord, is het best veel geld. Daar moet je wel rekening mee houden als je de echte iPad Pro-ervaring wilt hebben.

Op de laatste pagina: Conclusie

Conclusie

Als je al een gelukkige 9.7 inch iPad Pro-eigenaar bent, dan is upgraden naar de 10.5-versie wellicht overkill. Er zullen waarschijnlijk nog wat flinke verbeteringen aankomen als iOS 11 officieel wordt uitgerold. De (uiterlijke) verschillen zijn voor de rest zo klein dat je makkelijk iemand het 9.7-model kan geven met het verhaal dat het de 10.5-versie is zonder dat die persoon het door heeft.