Voormalig topmanagers van Microsoft stellen dat de eigen tablets van Microsoft dienen als lichtend voorbeeld, voor het publiek en voor de computerindustrie. “Microsoft is geen hardwarebedrijf en zal dat ook nooit zijn", stelt voormalig Windows Phone-topmanager Charlie Kindel in een presentatie op ondernemersbijeenkomst ThinkSpace.

Te klein om mee te tellen

Hij wijst erop dat ongeacht hoeveel Surface-tablets Microsoft weet te verkopen, het apparaat toch maar een klein percentage is van de algehele business van het bedrijf. Én een heel klein deel van de algehele pc-industrie. Dit geldt ook voor Microsofts bekendste hardwareproduct: de Xbox. Die gameconsole wordt volgens hem nog altijd met verlies verkocht.

Kindel legt uit aan techsite Geekwire dat de Surface-tablet een 'Poolster' is, een helder baken dat de weg moet wijzen aan de rest van de pc-industrie. “Daarom maakt Microsoft de Surface. Niet als een business, maar voor dezelfde reden als de Microsoft Store. Zie het als een marketinguitgave; het laat de rest van de industrie zien wat mogelijk is en hoe het goed te doen."

Ex-Surface-manager valt bij

De voormalig manager van Windows Phone bij Microsoft krijgt bijval van een andere oud-Microsoft'er: Brad Carpenter, die de leiding had over het oorspronkelijke Surface. Voordat Microsoft die merknaam plots toepaste op zijn eigen Windows 8-tablets was Surface een touch-tafel van het bedrijf. “Brad was general manager van Surface voordat het kromp", reageert Kindel op zijn beurt. Carpenter is in oktober vorig jaar opgestapt bij Microsoft.

In juli heeft Microsoft-ceo Steve Ballmer al sussende woorden geuit naar pc-partners over de plotse concurrentie door de Windows-maker. Net na de onthulling van de goed geheim gehouden Windows 8-tablets heeft Acer-oprichter Stan Shih voorspeld dat Microsoft daar snel mee gaat stoppen. Ook hij ziet Surface als slechts een voorbeeld, net zoals de Nexus-toestellen die Google in de markt zet. Toch vormen de twee eigen tablets een risico voor Microsoft, erkent het bedrijf zelf.

De presentatie van ex-Microsoft-manager Charlie Kindel (vanaf 26:17 over Microsoft en hardware) op ThinkSpace:
Video streaming by Ustream