Opslagfabrikant Kingston heeft dit weekend een prototype van een externe harde schijf voor de iPad en iPhone getoond op de elektronicabeurs CES. De externe harde schijf is verkrijgbaar in groottes van 16 en 32 GB en moet tussen april en juni van dit jaar op de markt komen.

WiFi-hotspot

Omdat het standaard niet mogelijk is om externe apparaten via USB op de mobiele apparaten van Apple aan te sluiten, werkt de Mobi SX, zoals Kingston de schijf gedoopt heeft, via WiFi. Het apparaat is dus een feite een draadloze netwerkschijf die daardoor ook met behulp van andere apparaten benaderd kan worden.

De schijf heeft daarvoor een ingebouwde WiFi-hotspot die overweg kan met 802.11 a, b, g en n . Opvallend is dat het prototype van de schijf alleen nog overweg kon met WEP-beveiliging voor WiFi. Deze beveiliging wordt door het ontbreken van versleuteling al langere tijd als verouderd en onveilig beschouwd.

Geen applicatie

Om het apparaat universeel te houden, brengt Kingston geen app voor de externe harde schijf uit. Mogelijk is dat ook omdat Apple zulke apps niet toestaat. Gebruikers kunnen het opslagmedium wel benaderen via de browser op een mobiel apparaat.

Het is dan niet nodig om bijvoorbeeld film- en muziekbestanden te downloaden op het apparaat. De Mobi SX biedt namelijk de mogelijkheid om zulke bestanden te streamen naar iPhones en iPads. De draadloze harde schijf streamt maximaal naar drie mobiele apparaten tegelijk. Foto’s en documenten worden in de browser getoond. De batterij houdt het daarmee zo’n vier uur vol.

iPhone zonder scherm

De Mobi SX ziet er van buitenaf uit als een iPhone zonder scherm en heeft alleen een controlelampje en een mini-USB aansluiting. Met die laatste is het mogelijk om de batterij van de schijf op te laden of het apparaat te koppelen aan een computer om bestanden over te zetten.