De Pro-uitvoering van de Surface 2 is uitgerust met een Core i5-processor van Intels nieuwste generatie (codenaam Haswell). Deze tablet weet nu ruim 8 uur te halen op één enkele acculading. Voorheen haalde de Microsoft-tablet een ruime 6,5 uur te presteren op een volle batterij. Deze prestatie is neergezet in de webbrowsing-test die techsite Anandtech heeft uitgevoerd.

Intel haalt ARM in?

In de videotest is de vooruitgang minder groot, maar ook significant. Het afspelen van een 720p-video met de H.264-codec kan nu ruim een uur langer: 7,73 uur in plaats van 6,65 uur. Daarmee ligt de Surface 2 Pro wel iets achter op de ARM-uitvoeringen, zowel van de tweede als de eerste generatie. Die halen respectievelijk 10,05 uur en 10,50 uur.

De tweede generatie van Microsofts eigen tablet is iets lichter en dunner van de eerste. Gewicht en batterijduur waren enkele van de voornaamste kritiekpunten die reviewers hadden op de eerste Surface-tablets. De Pro-uitvoering met Intel-processor haalde op een volle accu 4,5 tot 5 uur aan gebruik. Het Microsoft-apparaat werd mede daardoor gezien als een slechte tablet en een matige Ultrabook.

De resultaten voor de webtest zijn 8,33 uur voor de Surface 2 Pro mét firmware-update en 6,68 uur zónder die fix. In die test haalt de Intel-tablet een hogere score dan de ARM-uitvoering die 8,07 uur haalt. Microsoft noemt dat apparaat met Windows RT nu kortweg Surface 2, terwijl de eerste generatie nog het RT-label in de productnaam had. Dat oudere ARM-apparaat haalt in de webtest 6,81 uur.