Op fora als Microsofts eigen Answers en Reddit klagen gebruikers volgens collegajournalist Woody Leonhard van Infoworld.com over de volgende problemen:

  • Blauwe schermen (BSOD's) door een geheugencrash veroorzaakt door het bestand surfaceintegrationdriver.sys
  • Niet meer kunnen opstarten
  • Opstarten zonder draadloze functionaliteit of met een wegvallende verbinding
  • Volgens de updategeschiedenis is de firmware update mislukt

Pas twee dagen na het uitbrengen van de patch gaf Microsoft meer prijs over de inhoud. De firmware update zou ironisch genoeg juist moeten zorgen voor snellere opstarttijden, meer stabiliteit en beter draadloos netwerken. Met name gebruikers van Windows 10 werden onaangenaam verrast omdat zij de update standaard automatisch gepusht krijgen.

De enige remedie lijkt voorlopig het uitvoeren van Systeemherstel en het uitschakelen van automatische updates tot Microsoft een nieuwe update uitbrengt. Een eigenaar van een Surface Pro 3 die na updaten enkel blauwe schermen kreeg en kampte met een uitgevallen USB-poort, kreeg in de winkel zelfs een compleet nieuwe Surface die wel goed met de update werkte.

Houdt het dan nooit op?

Het is niet de eerste keer dat Microsoft blundert met updates specifiek voor de Surface Pro 3. Sinds het verschijnen van het apparaat (in juni 2014), bracht de leverancier liefst 19 nieuwe firmwares uit. Verschillende daarvan hadden BSOD's en uitvallende functionaliteit tot gevolg.

Overigens onthult Microsoft vanavond waarschijnlijk de opvolger van dit instabiele apparaat. De Surface Pro 4 zou uitgerust zijn met een groter 4K-scherm, een 30 procent zuiniger CPU en brengt een nieuwe stylus.