Dat maakte Ed McNierney, cto van het project, bekend. Het is de bedoeling dat de tablet-versie van de OLPC gaat draaien op ARM-processors. "We hebben geen aanwijzingen dat Microsoft een volledige versie van Windows 7 beschikbaar gaat maken voor ARM, en dat is hun besluit", mailt McNierney aan de IDG News Service.

Nicholas Negroponte, bestuurder van het project, zei vorig jaar dat de organisatie er bij Microsoft op aandrong om een volledige versie van Windows beschikbaar te maken voor de X0-2. De ontwikkeling van dit prototype werd later stopgezet, waarna OLPC zich ging concentreren op de X0-3.

Voledige functionaliteit

Het gebruik van een ARM-processor sluit ook verschillende andere versies van Windows uit, maar werkt wel met het aankomende mobiel besturingssysteem Windows Phone 7. Ook deze versie van Windows werd door McNierney afgewezen. "Onze XO-tablet zal computer met volledige functionaliteiten zijn, en geen smartphone of PDA. Windows Mobile is ontworpen voor deze markten, niet voor algemene computerdoeleinden, en is dus niet geschikt voor ons", aldus McNierney.

De bestaande XO-latops gebruiken een x86-chip en draaien op Windows en Linux. OLPC heeft samen met zijn partners het gebruik van energie verder ontwikkeld met Linux, en ook mede daardoor is de keus op dat OS gevallen voor de XO-3. "We kunnen alleen onze doelen voor lager energieverbruik halen als we verschillende onderdelen van van het besturingssysteem kunnen veranderen, dat is alleen mogelijk in een open source omgeving", licht McNierney toe.

Android

Het eerste prototype van de XO-3 wordt begin 2011gepresenteerd tijdens de Conumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, zei Negroponte. Die versie zal gebruik maken van het Android-besturingssysteem. Maar in 2012 zal de XO-3 waarchijnlijk gebruik maken van een andere Linux-variant.

De huidige XO-laptops draaien Linux met het Sugar-platform dat voorziet in een gebruikersinterface die speciaal voor onderwijsdoeleinden is ontwikkeld. Het bedrijf is van plan Sugar te blijven gebruiken, maar wil eerst developers leren omgaan met multitouch-mogelijkheden die de XO-3 gaat bieden.

Het apparaat moet 75 dollar gaan kosten. Volgens Negroponte is dat makkelijk haalbaar.