Google komt met een iPad-alternatief die werkt met zijn nieuwe cloud-besturingsysteem Chrome OS, meldt de site Downloadsquad, onderdeel van AOL, op basis van bronnen die de plannen hebben vernomen. De tablet zou voorlopig volgens de site alleen in de VS op de markt komen in combinatie met een mobiel internetabonnement bij telecomprovider Verizon. Downloadsquad noemt als introductiedatum 26 november, de dag na Thanksgiving, het startschot voor de kerstverkoop.

De site meldt dat het Taiwanese HTC de Google-tablet zal maken. De specs van het apparaat zijn onder meer Nvidia's Tegra 2-chip, 2 GB RAM, 32 GB Flash-opslag en een schermresolutie van 1280 bij 720 pixels. Het Chrome OS-apparaat zou gratis navigatie met ingebouwde gps, Wifi, Bluetooth, 3G en een cameraatje voor videobellen krijgen.

Google heeft nog niet gereageerd op het bericht. Een bron van Engadget beweert dat de introductiedatum veel te vroeg zou zijn, omdat op ARM gebaseerde Chrome OS-tablets pas in 2011 zullen verschijnen. Eind dit jaar draaien alleen Atom-netbooks volgens deze bron nog Google's nieuwe cloud-OS. Google heeft tot nu toe gezegd dat Chrome OS in eerste instantie voor netbooks bedoeld is.

Veel iPad-rivalen op komst

Alle grote elektronicamerken werken aan eigen tablets. Samsung en MSI zijn onder de bedrijven die naar verwachting begin september tijdens de IFA-beurs in Berlijn hun alternatieven voor de iPad presenteren. Het model van MSI werkt met Windows 7, die van Samsung gebruikt Android. Ook Toshiba komt naar verwachting in september of oktober met een Android-tablet.