De startup Agnilux wordt nu ingelijfd door Google voor een onbekend bedrag. De oprichters van Agnilux waren eerst werkzaam voor PA Semi, maar verlieten het bedrijf enige tijd nadat Apple de chipmaker kocht voor 278 miljoen dollar. Apple gebruikt zijn nieuwe aanwinst onder andere voor het ontwikkelen van de iPad A4-chip

Leegloop

Enkele ingenieurs, waaronder hoofdarchitect Mark Hayter, en salestopman Amarjit Gill besloten na die overname Agnilux op te richten. De leegloop heeft enkele maanden na de Apple-koop plaatsgevonden. Agnilux wordt nu gekocht door Google. De internetreus bevestigt de koop tegenover Amerikaanse media, maar geeft verder geen details.

De New York Times heeft in febrauri dit jaar geprobeerd erachter te komen wat Agnilux precies ontwikkelt, maar het bedrijf blijkt nog geslotener te zijn dan Apple. De Amerikaanse krant blogt over de startup dat werknemers stelselmatig weigeren ook maar iets te bevestigen of te ontkennen. De Spartaanse site van Agnilux is inmiddels offline gehaald, maar nog wel beschikbaar in Google's cache. Op de site was enkel een adres en een routebeschrijving naar het kantoor te vinden.

Servers

Agnilux houdt zich volgens geruchten bezig met een radicaal nieuw serverontwerp. Naast de PA Semi-ingenieurs zijn er ook een software-architect van digitale videorecorderfabrikant TiVo en voormalige werknemers van Cisco in dienst. Er zou een samenwerking met Cisco zijn, die sinds vorig jaar zelf servers voert. Dit heeft de New York Times bij elkaar gepuzzeld, onder meer op basis van LinkedIn-profielen. Voormalig sales-hoofd Gill van PA Semi zou de ceo zijn van Agnilux zijn, maar zelfs dat is onzeker.