HP zet een hele nieuwe mobiliteitstafdeling op, zo blijkt uit een interne memo die The Verge te pakken kreeg. De fabrikant gaat zich volgens het bericht richten op consumententablets. Een eerdere poging om een consumententablet een slag te laten slaan op de felbevochten markt mislukte faliekant.

Consumententablet verschijnt

De baas van de nieuwe afdeling is Alberto Torres die eerder bij Nokia verantwoordelijk was voor MeeGo. Het open source platform MeeGo heeft nooit succes genoten bij het grote publiek, net als HP's Palm-reïncarnatie WebOS. De uitgelekte memo rept met geen woord over op welk besturingssysteem de fabrikant deze keer inzet.

Volgens de memo verschijnt er binnenkort een consumententablet van HP. De geruchten dat HP toch werkt aan een ARM-tablet laaien nu weer op, ook al heeft het bedrijf zelf aangegeven niets te zien in een tablet op deze architectuur, omdat er een levendige markt van x86-applicaties is.

HP opvallend afwezig

Toen Microsoft vorige week de hardwarepartners aankondigde die tablets met Windows 8 gaan produceren, was HP een van de opvallende afwezigen. Overigens betekent dat zeker niet dat HP geen Windows 8-tablet gaat maken, maar alleen dat HP niet meedoet met de eerste ronde tablets die eind dit jaar op de markt verschijnen.

De TouchPad van HP draaide op WebOS en deze tablet bleef onverkocht in de winkel liggen. Het besturingssysteem van HP was nooit populair, hoewel het de eerste was die zich richtte op HTML-apps. HP heeft het besturingssysteem overigens nog steeds in zijn bezit en vorige week werd bekend dat het OS nu verdergaat onder de naam Gram.