HP brengt zijn eerste TouchPad in juni uit. Het apparaat zal als besturingssysteem webOS gebruiken. Daarna heeft HP nog een hele serie aan nieuwe tablets op de agenda staan, maar zolang Windows niet klaar is om gebruikt te worden op multi-touch tablets zal HP geen versies uitbrengen met Microsofts besturingssysteem.

Dat zei Leo Apotheker, ceo van HP, gedurende de presentatie van HP’s toekomststrategie op vragen van The Register. HP heeft al eerder laten doorschemeren al zijn niet grootzakelijke hardware te voorzien van webOS, dus ook printers en desktoptcomputers.

Massale uitrol webOS

Samen met smartphones, tablets en notebooks komt het aantal apparaten met webOS op liefst 100 miljoen per jaar. Windows wordt eveneens geïnstalleerd, maar dan wel op de apparaten die ermee om kunnen gaan. Dat betekent dat Windows 7 blijft staan op desktops en notebooks, naast webOS dus.

Windows 8, gericht op tablets, moet volgens Microsoft nog dit jaar in een betaversie beschikbaar komen. De productieversie staat vooralsnog naar nu bekend niet eerder op uitkomen dan in de zomer van volgend jaar. Microsoft krijgt over die planning veel kritiek en is volgens veel analisten veel te laat met zijn entree in de tabletmarkt. Overigens heeft HP al een tablet met Windows 7, de Slate 500, voor zakelijk gebruik.