Na veel tablet-speculatie heeft HP duidelijkheid verschaft over wat het gaat doen met tablets, en belangrijker, met welk besturingssyteem er gewerkt wordt. Eerst was HP met Windows 7 bezig, toen wou het ook Android voeren op tablets, en laatst kocht het Palm om diens webOS ook op zijn slate te gaan gebruiken.

Meerdere modellen

Vice-president Todd Bradley liet woensdag al weten dat HP een "familie van Slate-producten" in de planning heeft. Die zeker acht verschillende tablets komen met webOS voor consumenten en met Windows voor het bedrijfsleven.

Bradley: "Ons doel is werken met onze grootste softwarepartner, Microsoft, om een tablet te maken, een slate, voor de zakelijke markt." Een tablet met Windows 7 zal nog dit najaar verschijnen, aldus de HP-topman.

Tabletmarkt in kinderschoenen

De HP-topman voorspelt dat de tablet een "gigantische" productcategorie wordt. De markt daarvoor staat volgens hem nog maar in de kinderschoenen.

Lange tijd is onduidelijk geweest of en wanneer de Windows Slate zou verschijnen. Na dit voorjaar, en de overname van Palm, leek de Windows-tablet in de koelkast te verdwijnen, totdat vorige week korte tijd een productpagina online kwam van de HP Slate 500 met 8,9 inch scherm en een 1,6 GHz-processor.

HP heeft ondertussen de merknaam PalmPad laten registreren, wat kennelijk de naam wordt voor de tablets met webOS. Vermeende HP-plannen om ook tablets met Android uit te brengen zijn recent stopgezet.