HP's nieuwste tabletpoging draait Windows 8, zowel in de gewone als in de uitgebreidere Pro-uitvoering. De 10,1 inch ElitePad 900 met 2 GB geheugen en 32 of 64 GB ssd-opslag is nu aangekondigd en komt in januari 2013 op de markt. Dat is precies drie jaar na Ballmers onthulling van de Slate, die nog vóór de allereerste iPad werd gepresenteerd.

Intel inside

De nieuwste HP-tablet is 9,2 millimeter dik, heeft een beeldverhouding van 16 bij 10 en weegt zo'n 0,7 kilo (afhankelijk van de configuratie, meldt HP). De processor is een Atom-chip van Intels nieuwste Clover Trail-generatie. Het gebruik van een x86-processor en speciale HP-software om 4:3-beeldverhouding te kunnen weergeven, zorgt voor compatibiliteit met bestaande bedrijfsapplicaties.

Net zoals de Surface-tablets die Microsoft zelf op de markt brengt, is de ElitePad 900 van HP vergezeld van hardware-extra's die meer functionaliteit brengen. In het geval van pc-producent HP zijn dit de zogeheten Productivity Jacket, de Expansion Jacket en de Smart Jacket. Eerstgenoemde heeft een geïntegreerd toetsenbord én poorten om meer randapparatuur aan te sluiten. De tweede voegt usb- en HDMI-poorten toe. De Smart-uitvoering brengt nog een extra batterij.

Dockingstation, pen

Verder vergezelt HP zijn bedrijfstablet van een case die bescherming biedt tegen valpartijen, een dockingstation met aansluiting voor toetsenbord en extra monitor, en een touch-pen om aantekeningen te kunnen maken op de Windows 8-tablet. Standaard aan boord is een frontcamera met 1080p-resolutie voor videoconferencing en een 8 megapixel camera op de achterkant van het apparaat.