Dat zegt marktonderzoeker IDC, dat opnieuw verrast wordt door de snelle opmars van tablets en de neerval van de pc. Verwachtte IDC voor dit jaar een daling in het aantal nieuwe pc van 1,3 procent, nu wordt dat maar liefst een klap van 7,8 procent. Daarmee heeft IDC de hoop laten vervliegen dat Microsoft en Intel in het tweede gedeelte van dit jaar eindelijk met gezamenlijk goede productcombinaties zouden komen. De goedkopere Ultrabook wordt een doodgeboren kindje, zo lijkt IDC nu te beseffen.

Dit jaar komen er 229,3 miljoen tablets op de markt, waar dat vorig jaar nog 144,5 miljoen waren. De meeste tablets zijn Android-machines. De gemiddelde prijs zal dalen met 11 procent naar 381 dollar, verwacht IDC. Die daling zet zich verder voort. Het aantal tablets zal in 2017 zijn toegenomen naar 410 miljoen stuks, tegen 333 miljoen pc’s. Waar IDC eerder nog een lichte groei van het aantal pc’s in 2014 verwachtte, zegt het nu dat de markt met 1,2 procent zal krimpen.

PC-daling doet Microsoft pijn

“De lagere verkopen aan pc’s zal Microsoft pijn doen”, zegt Loren Loverde, analist bij IDC, tegen Computerworld.com, een zustersite van Webwereld. De verkopen aan pc’s hebben directe invloed op de omzet aan Windows-licenties. Loverde hamert erop dat pc’s niet zullen uitsterven, hoewel hij toegeeft dat IDC de overgang naar mobiel heeft onderschat. Het blijkt dat handelingen op de pc door consumenten net zo makkelijk of soms makkelijker op tablets mogelijk zijn.

Maar, zo zegt Loverde, Microsoft heeft nog wel wat mogelijkheden, zoals meer omzet uit de divisie Servers and Tools, de verwachting dat zakelijke tablets met Windows 8 en Office beter zullen verkopen en dat Office nog sowieso een geldmaker zal blijven en geen last zal hebben van de pc-val. Microsoft zou met Office nog meer naar de tablets toe kunnen gaan, zoals via de cloud maar meer nog met versies voor Android en iOS.