Analysebureau IDC voorspelt deze inhaalslagen op basis van de huidige verkooptrends voor de drie types computer. Gekeken naar de cijfers over heel 2012 blijkt dat er vergeleken met het jaar daarvoor een groei van 78,8 procent is bewerkstelligd door de tablet.

Het populaire apparaat zorgde er zo voor dat er wereldwijd 29,1 procent meer 'smart connected devices' (desktop, laptops, tablets en smartphones) zijn verscheept. Daarmee is de totale verkoop in 2012 de grens van 1 miljard apparaten gepasseerd. Het vierde kwartaal was daarbij goed voor 378 miljoen apparaten, met een gezamenlijke waarde van 168 miljard dollar.

'Geen herstel pc-markt'

Vooruitblikkend naar de komende tijd wordt volgens IDC duidelijk dat de tablet al in 2013 de desktop voorbijstreeft. De verkoop van die traditionele pc neemt naar verwachting dit jaar met 4,3 procent af. Volgend jaar moet ook de verkoop van laptops -die zelf overigens bescheiden doorgroeit - het ontgelden, aldus IDC. De laptopverkoop neemt in 2013 op zo'n 0,9 procent toe.

Een herstel van de tanende pc-markt zit er voorlopig niet in. De maandelijkse PC Tracker van IDC liet eerder deze maand al zien dat het nog slechter dan verwacht gaat in de pc-markt. In plaats van een daling van 7,7 procent dit kwartaal, stevent de verkoop af op een daling van 10 procent voor de verkoop van computers.

Tablet groeit verder

Tablets groeien daarentegen verder. De verwachting is dat er dit jaar een wereldwijde verkooptoename wordt geboekt van 48,7 procent. Dat komt neer op een totaal van 190 miljoen tablets. Ook de smartphone verspreidt zich in 2013 verder met nog eens 918.5 miljoen (plus 27.2 procent) toestellen erbij.

De opmars van de tablet zet zich de komende jaren voort, zo luidt de voorspelling van analysebureau IDC: