Het gaat niet goed met de Windows-hardware. Het aandeel Windows in de hele computermarkt is nu ingezakt naar een nieuw dieptepunt van 73 procent. Ook Intels marktaandeel is gedaald naar een nooit eerder vertoonde magere 69 procent. De zo door Intel gehypte Ultrabook krijgt maar geen vaste grond onder de voeten, mede doordat het prijsniveau niet aantrekkelijk is.

Advies: mijdt Windows RT

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van marktanalysebureau Canalys. Apple drukt de traditionele pc-makers uit de markt met zijn goedverkopende tablets. Ondertussen is de concurrentie voor de marktbepalende iPad nog altijd ver weg.

Canalys adviseert de pc-makers die afhankelijk zijn van Microsoft zelfs om de lancering van tablets met Windows RT uit te stellen totdat Microsoft zijn licentiebeleid verandert. De kosten van een dergelijke licentie zijn veel te hoog en daarom zouden tablets met Windows RT niet concurrerend zijn. RT is de Windows 8-variant die draait op ARM-processors, die dienst doen in tablets.

'De Surface is als de Zune...'

“Microsoft heeft zijn partners verontrust door zijn eigen hardware op de markt te brengen", zegt analist Chris Jones. “Het marketen, distribueren en ondersteunen van dergelijke hardware is moeilijk en kostbaar. Op het moment dat de Surface een deuk slaat in Microsofts winst, moet het bedrijf de relatie met zijn pc-leveranciers repareren en reken maar dat die dan wel een lijstje met eisen klaar hebben."

Zijn collega Tim Coulling vat het kort samen: “De Surface gaat eenzelfde impact hebben op de pc-industrie als de Zune had in de markt voor draagbare muziekspelers." Die eigen muziekspeler van Microsoft moest de succesvolle iPod van Apple bestrijden, waarvoor Microsoft de compatibiliteit heeft geofferd met zijn PlaysForSure-partnerprogramma.

Vrije val

Windows 8 zal volgens Canalys de vrije val van het marktaandeel van Microsoft in de pc-markt niet kunnen stoppen. Die aankomende nieuwe versie van het pc-besturingssysteem moffelt de aloude desktopinterface weg ten gunste van een touch-gui voor tablets. Pas in het derde kwartaal van 2013 is de bodem bereikt voor Microsoft, zegt Canalys.

Microsoft zou zijn hardwarepartners een handje kunnen helpen door subsidies te geven op de kosten voor de ontwikkeling van aanraakschermen. Microsoft zou daarin 50 tot 100 euro per stuk moeten bijdragen. De Windows-maker heeft net touch-schermpionier Perceptive Pixel overgenomen. Tot nu toe heeft Microsoft echter geen enkele blijk gegeven zo'n investering te willen doen.

Apple domineert de gehele markt

Uit de cijfers van Canalys blijkt dat Apple met zijn iPad de wereldwijde computerverkoop domineert. Apple heeft 19 procent van alle verkochte computers ter wereld gemaakt. Daarmee degradeert het bedrijf 'concurrenten' HP en Lenovo tot tweederangs spelers. Het Chinese Lenovo heeft HP bijna ingehaald. Samsung maakt progressie met zijn Galaxy Tab, maar nog te weinig om tot de grootste vijf computerproducenten ter wereld te worden gerekend.

Het totale aantal verscheepte tablets in het tweede kwartaal van dit jaar is met 75 procent gegroeid ten opzichte van vorig jaar, zegt Canalys. Daarvan is het merendeel een iPad. “Veel bezitters van de iPad 2 verruilen die voor de nieuwe iPad, terwijl Apple's beslissing om de iPad 2 wel te continueren tegen een lagere prijs zorgt voor nieuwe kopers."

'2012 wordt een recordjaar'

Canalys zegt dat de moeilijke economische omstandigheden en het wachten van de consument op Windows 8 wel impact heeft. Toch kunnen die twee remmende factoren niet een recordjaar voor de tablet voorkomen. Niet alleen de iPad doet het goed, ook Samsung zag zijn tabletverkoop in een jaar tijd meer dan verdubbelen.

Asus maakte daarentegen de grootste groei door vanwege met name de introductie van zijn TF300-tablet in de Verenigde Staten voor een prijs onder de 400 dollar. Daarmee is Asus nu de derde tabletproducent ter wereld. “Asus zal nog sterker worden door de komst van de Google Nexus 7", zegt analist Pin Chen. Die Google-eigen Android-tablet wordt gemaakt door partner Asus.

“Amazon moet reageren met een sterke vervanger voor de Kindle Fire en zijn internationale verkoop uitbreiden. Anders gaat het mis met zijn tabletplannen." De qua prijs flink gesubsidieerde Amazon-tablet zelf is buiten de Verenigde Staten niet verkrijgbaar en de bijbehorende inkomsten genererende clouddiensten slechts in beperkte mate.