Minister Kapil Sibal presenteerde donderdag " 's wereld goedkoopste laptop", die meer wegheeft van een tablet. Het apparaat is bedoeld voor studenten en is ontwikkeld door twee Indiase technologie-instituten. De overheid gaat nu met hardwaremakers om de tafel zitten om het apparaat op grote schaal te produceren.

Nog goedkoper

"We hebben een fase van ontwikkeling bereikt waarin het moederbord, de chip, de processor en de connectiviteit samen ongeveer 35 dollar kosten, inclusief geheugen, display; alles", vertelde Sibal in een persconferentie. Uiteindelijk moet de prijs omlaag naar 20, of wel 10 dollar, wil de minister.

Bedoeling is dat de spotgoedkope computers vanaf 2011 beschikbaar zijn voor scholen. Daarna moet het apparaat ook elders op de markt komen, schrijft The Hindu Times.

Grote iPhone

De krant Indian Express omschrijft de op Linux draaiende tablet als "even stijlvol als een grote iPhone". Het apparaat is "volgepakt" met internetbrowsers en geschikt voor videoconferencing. In onderstaand video-item wordt gemeld dat het apparaat 2 GB werkgeheugen heeft, via WiFi online kan en meerdere usb-poorten heeft.