Die iPad-concurrenten moeten al komend half jaar op de markt verschijnen. De 35 nieuwe tablets met Atom-processors worden door 15 fabrikanten op de markt gebracht, waaronder Dell, Lenovo, Asus en Toshiba.

Ook MeeGo

De aankomende tablets zullen diverse besturingssystemen hebben, waaronder de door Intel samen met Nokia ontwikkelde mobiele Linux-variant MeeGo. Ceo Paul Otellini van Intel heeft dit tijdens een conferentie bekendgemaakt. Acer en MeeGo-pionier WeTab zullen de eerste leveranciers zijn met tablets die MeeGo draaien.

Vorige week lieten diverse marktanalisten zich kritisch uit over Intel, dat in hun ogen de boot heeft gemist op de markt voor tablets. Processors op basis van ARM-ontwerpen zijn op dit moment het meest populaire platform, vooral geproduceerd door Samsung Electronics en Qualcomm. Intel geeft die achterstand nu ook toe. Otellini zegt dat de nu gestarte inhaalrace een kwestie van lange adem is: "Het wordt een marathon, geen sprint."

Ook in smartphones

Intel wil ook een grotere rol spelen op de markt voor smartphones. Otellini kondigde een nieuwe processor aan, de Medfield, die in de tweede helft van volgend jaar in smartphones verschijnt.

De Medfield is de opvolger van de huidige Moorestown, wat de eerste Atom-variant voor smartphones was. Die energiezuinige en goedkope Intel-chip heeft goed gescoord in de markt voor netbooks en moet de maker helpen door te breken in meer mobiele markten.

Nvidia slaat slag

Ook chipfabrikant Nvidia gaat een partijtje meeblazen in de markt voor smartphones. De nieuwe dualcore-processor Tegra2 is onder meer besteld door Samsung. De deal zou tussen de 250 en 350 miljoen dollar waard zijn.

De Tegra2 kan in zowel smartphones als tablets worden gebruikt. Samsung gebruikt nu voor onder meer de Galaxy S smartphone de Hummingbird-chip van zusterbedrijf Samsung Electronics. Nvidia's Tegra2 zou bij uitstek geschikt zijn voor de nieuwe release van Android, met de codenaam Honeycomb.