Enkele grote computerfabrikanten brengen volgend jaar een tablet uit die op een Intel Atom cpu draait. Dat vertelde Intel-ceo Paul Otellini op een technologieconferentie in San Francisco. Volgens de topman van Intel staan er al 35 tablets met Intel chips in de planning. Otellini noemde Dell, Toshiba, Lenovo, Fujitsu, Cisco en Asus als fabrikant van die tablets met Atom. Een deel van die tablets zal volgende maand al op de Consumer Electronics Show gepresenteerd worden.

Hiermee begeeft Intel zich op een markt waarin de ARM-architectuur heer en meester is. Praktische alle Android smartphones en tablets en alle mobiele apparaten van Apple gebruiken zo'n processor. Die cpu's zijn populair in mobiele apparaten omdat ze erg energiezuinig zijn. ARM licenseert zijn techniek ook aan andere bedrijven, zoals Apple, Samsung en Qualcomm.

Oak Trail en Moorestown

Intel gokt voor mobiele apparaten op twee platforms, met de codenamen ‘Moorestown’ en ‘Oak Trail’. De laatste is gebaseerd op de x86 architectuur die Intel ook gebruikt voor bijvoorbeeld desktopprocessors. Dat platform kan Windows draaien en ondersteunt drivers voor randapparatuur, zodat gebruikers die eenvoudig op hun tablet kunnen aansluiten. Met Windows zouden zulke apparaten automatisch herkend moeten worden.

‘Moorestown’ bestaat al langer en is alleen ontwikkeld voor gebruik in ‘zeer draagbare’ tabletcomputers. Het is niet compatibel met Windows, maar op Linux gebaseerde besturingssystemen als Android en Meego draaien er wel op. Die besturingssystemen moeten overigens ook op ‘Oak Trail’ kunnen draaien.

Smartphones

Het ‘Moorestown’-platform is ook ontworpen voor smartphones. Er zijn nog geen telefoons aangekondigd die op dat platform gaan draaien, maar volgens de topman van Intel gaat dat komend jaar veranderen. In de tweede helft van volgend jaar moeten de eerste smartphones met Moorestown verschijnen.

Intel is momenteel bezig met het schrijven van software voor fabrikanten die mobiele telefoons met zulke processors uit willen brengen.

30 miljoen tablets

Otellini zei op de conferentie ook dat er volgend jaar waarschijnlijk ruim 30 miljoen tablets verkocht zullen worden. Die apparaten gaan volgens de ceo vooral concurreren met netbooks. Omdat tabletcomputers complementair zijn aan desktopcomputers en laptops,zullen de verkopen van die apparaten volgens de Amerikaan niet lijden onder de opmars van de tablets.

Omdat de markt voor tablets zo groot is wil Intel in ieder geval dat alle levensvatbare besturingssystemen op de nieuwe chipsets kunnen draaien. Dat zou ook beter zijn voor het marktaandeel dat Intel op de tabletmarkt kan krijgen.