Tabletfabrikanten krijgen van Intel een flinke financiele stimulans om zijn nieuwe Bay Trail-chips in tablets te gebruiken. De chipmaker wil dit jaar een grote inhaalslag maken op tabletgebied. Intel-ceo Brian Krzanich bevestigde vrijdag de gang van zaken. Hij zei dat "de meeste van onze projecten in 2014 een vorm van 'contra revenue' gebruiken", schrijft de nieuwsdienst van Webwereld-uitgever IDG. Krzanich bedoelt dat Intel de kosten van de chips grotendeels voor zijn rekening neemt.

'Net als bij ultrabooks'

Tegenover Cnet noemt Intel het beleid 'niet ongebruikelijk'. In 2011 trok het bedrijf ook 300 miljoen dollar uit voor een fonds om ultrabooks te stimuleren. Om de concurrentie met op ARM-gebaseerde chips op te voeren zou Intel de prijzen van de Bay Trail-modellen hebben gehalveerd. Het bedrijf wil in 2014 vier keer meer chips voor tablets leveren en boven 40 miljoen tablets uitkomen.

Tablets onder 150 euro

Tablets met de Bay Trail-chips komen in het tweede kwartaal op de markt, verklaarde Krzanich vrijdag. Het is mogelijk om met de chips Android op 64-bits te draaien. Welke fabrikanten de Bay Trail-chips gaan gebruiken is nog niet bekend. Er zijn in de productserie zowel dualcore- als quadcore-chips. De tablets moeten minder dan 150 euro gaan kosten.