Intel pakt uit met de nieuwe Atom-processor Bay Trail. De chipfabrikant timmert al jaren aan de weg met ARM-chips en op computerbeurs Computex demonstreert Intel apparaten die worden aangedreven door quadcore-processors uit de nieuwe Bay Trail-lijn (voor tablets) en Merrifield (voor smartphones).

Race met Qualcomm

De apparaten zijn voor demonstratiedoeleinden, uiteindelijk kiezen fabrikanten van smartphones en tablets voor bijvoorbeeld Intel of Qualcomm. Deze laatste domineert de markt voor mobiele chipsets en heeft tijdens Computex een overeenkomst aangekondigd met Intels partner Microsoft om Windows RT te ondersteunen in de populaire Snapdragon-lijn.

Behalve tablets met Windows RT, richt Intel zich met de nieuwe Atoms ook op de aantrekkelijke Android-markt. De vorige generaties Atoms, Clover Trail en Medfield, hebben geen hoge ogen gegooid bij Android-producenten, hoewel er enkele Android-smartphones met een Intel Atom op de markt zijn verschenen.

UltraHD-tablets

Intel probeert territorium af te bakenen op de mobiele markt . De Atom-SoC Clover Trail, voorganger van Bay Trail, bevat onder meer LTE-ondersteuning en de fabrikant heeft Samsung gestrikt, die deze week bevestigde Intels chip te zullen gebruiken in de Galaxy Tab 3.

Op deze video van Intels keynote op Computex demonstreert de chipproducent wat Bay Trail qua videocapaciteit in huis heeft. De tablet moet dankzij deze rekenkracht UltraHD-video’s (vier keer scherper dan 1080p) kunnen afspelen en daarmee schermen ondersteunen met een beeldresolutie van 3840 bij 2160 pixels.