De op IDF in San Francisco getoonde tablet met Atom-chip en Android besturingssysteem is ongeveer 8,9 millimeter dik en heeft een gangbare 10,1 inch beeldscherm. De Atom is van het nog niet op de markt verschenen Medfield-type, dat zich vooral kenmerkt door laag energiegebruik. De Androidversie is Honeycomb, 3.0 dus.

Intel en Google kondigden vlak daarvoor al aan beter te gaan samenwerken om nieuwe versies van Android geschikter te maken voor Atom-processoren. Dat plan bestaat al langer maar blijkbaar heeft die samenwerking nog niet gebracht wat Intel en Google ervan hadden verwacht. Het gaat om Androidversies voor zowel tablets als smartphones. Intels ceo Paul Otellini liet op het ontwikkelaarforum een smartphone zien met een Medfield Atomprocessor die nu nog gebruik maakt van Android 2.3 Gingerbread.

Eerdere Atoms geen succes

Intel biedt hardwareleveranciers nu nog de Oak Trail- en Moorestown-chips aan voor gebruik in tablets, maar dat is geen succes. Alleen Cisco en Fujitsu hebben die processor gebruikt in tablets die bedoeld zijn voor de zakelijke markt. Met de Medfield tracht Intel nu meer terrein te winnen in de lucratieve tabletmarkt. Die markt wordt nu nog beheerst door ARM. Die heeft vooral een voorsprong in het lage energieverbruik van chips, maar Intel wil met Medfield een inhaalrace beginnen.

Intel heeft op de langere termijn meer Atomchips in het verschiet voor gebruik in smartphones en tablets. De chip met de codenaam Saltwell staat voor 2012 op het programma en zowel in 2013 als in 2014 komen weer nieuwe Atoms. De Airmont die voor 2014 op het programma staat zal worden gemaakt via het 14 nanometerproces.