Intel verwacht dat zijn nieuwe Atom-tabletchips met de codenaam Cherry Trail eind dit jaar in apparaten zitten. Meer informatie over Cherry Trail volgt in juni tijdens de Computex-beurs in Taiwan, zegt Intels marketingdirecteur Julie Coppernoll tegen de IDG-nieuwsdienst.

Cherry Trail is bedoeld voor tablets en low-end pc's en is de opvolger van de huidige Bay Trail. De nieuwe chip is gemaakt met een 14-nanometer proces en is daardoor weer een stuk sneller en zuiniger dan de Bay Trail-generatie, die wordt geproduceerd met het 22-nm proces. De nieuwe generatie tablets zullen door de nieuwe chips een langere accuduur en grotere prestaties krijgen.

Low-end Android-tablets

Met Cherry Trail-chips, die goedkoper te produceren zouden zijn, zou Intel zich eindelijk meer kunnen richten op de grote markt voor Android-tablets. Of fabrikanten enthousiast zijn over Intels plannen is nog onduidelijk. Tot nu toe zitten Intels tabletchips vrijwel alleen in Windows-tablets, die een stuk duurder zijn dan de meeste Android-modellen.

Tijdens het Mobile World Congress in Barcelona kondigde Intel deze week ook zijn Merrifield-chips aan. Maar die chips zijn vooral bedoeld voor smartphones.

Strijd tegen Qualcomm

De upgrade naar Cherry Trail komt veel sneller dan gewoonlijk is voor Intel. In plaats van de gebruikelijke tweejaarlijkse cyclus wil Intel op mobiel gebied naar een jaarlijkse cyclus. Intel staat onder druk door dalende pc-verkopen. De meeste tablets en smartphones werken met ARM-processors.

Met het 14-nm proces kan Intel een voorsprong nemen ten opzichte van rivaal Qualcomm, wiens ARM-chips nog met het 28-nm proces worden gefabriceerd. Intels nieuwe 14nm-chips worden onder meer gemaakt in Ierland.

Omhoog kopen

Onlangs bleek dat Intel tabletfabrikanten fors betaalt om zijn tabletchips te gebruiken. Intel-ceo Brian Krzanich bevestigde dat Intel de kosten van de Bay Trail-chips grotendeels voor zijn rekening neemt. Intel zou de prijzen van de Bay Trail-modellen hebben gehalveerd.

Op die manier wil de chipproducent de komende maanden een grote inhaalslag maken op tabletgebied. Het bedrijf wil in 2014 vier keer meer chips voor tablets leveren en boven 40 miljoen tablets uitkomen.