Gisteravond presenteerde Apple zijn nieuwe generatie iPads in San Francisco. Naast de tweede iPad mini, die voorzien is van een Retina-scherm, was daar ook de vijfde iPad. De nieuwste Apple-tablet is omgedoopt tot iPad Air, en krijgt daarmee dezelfde naam mee als Apple’s dunne laptop, de Macbook Air.

Dunner, lichter, smallere lijst

De iPad Air is vergeleken met zijn voorganger opnieuw dunner en lichter. Qua dikte gaat het om een afname van 20 procent, qua gewicht zelfs 30 procent. Dat zorgt ervoor dat de tablet 7,5 millimeter dik is en 469 gram weegt. Wat tevens opvalt: de iPad Air heeft een smallere schermomlijsting, vergelijkbaar met de iPad mini. Qua schermgroot (9,7 inch) en resolutie (2048 bij 1536 pixels) verandert er niets.

Dit in tegenstelling tot de ingewanden. Net als bij de iPhone 5S heeft Apple zijn 64-bit processor A7 in een tablet gestopt, een unicum. Ook bewegingssensor M7, gefabriceerd door onze eigen chipmaker NXP, maakt zijn debuut in de tablet. Hoewel iOS-apps zich hier nog op moeten aanpassen, belooft dit wat voor de nabije toekomst. Vanaf 1 november is iPad Air in Nederland beschikbaar vanaf 479 euro.