Gisteren onthulde Apple zijn nieuwe iPad Pro en na de presentatie kon ik het apparaat even beter bekijken. Als hij geen Apple-logo had gehad, had je hem zo kunnen aanzien voor een erg goede iPad-kloon, een Chrome-tablet of Galaxy Tab S. Maar je zou het niet herkennen als een product van Apple.

Zelfs toen ik hem oppakte, voelde hij niet zo aan als een iPad. Ja, hij is goed gebouwd, opvallend licht en comfortabel in de hand als eerdere iPads, maar er is een heel nieuwe ontwerpfilosofie die meer overeenkomt met de originele iPad dan de nieuwere modellen. Dit is geen kritiek, het is gewoon anders - en dat is niet verkeerd.

De nieuwe iPad Pro is in de eerste plaats: veel scherm.

Qua uiterlijk is de grootste verandering is hoe de zijkanten aanvoelen. Net als bij de eerste iPad is er geen afronding meer, zodat je de hele dikte (5,9 mm) ziet. Het is niet eens licht gebogen zoals bij de iPhone XS. De nieuwe iPad Pro is nog steeds erg dun, maar zonder deze afronding voelen ze niet zo ongelooflijk als de eerdere modellen. Dit is slechts een illusie: de nieuwe modellen zijn dunner dan ooit, maar als je hem voor het eerst oppakt, voelt het niet zo.

Ook ziet hij er niet zo uit. Ik vind het design mooi, maar het is wel een duidelijk nieuw pad voor de iPad. Zoals verwacht zijn de bezels zodanig verkleind dat de camera nog maar net past en voor het eerst is er een 360 graden symmetrie waardoor er geen 'correcte' manier is om hem vast te houden. Dat is nieuw en een beetje bevreemdend als je hem voor het eerst draait in je handen. Je raakt hier waarschijnlijk erg snel aan gewend, maar nadat technologie me al m'n hele leven een kant opduwt van "zo houd je hem vast" is dit wat onwennig.

Dankzij de zichtbaarheid van de Face ID-camera en de versnellingsmeter maakt het ook niet uit hoe je hem vasthoudt. De kleinere bezels en verlaagde gewicht zorgen ervoor dat zelfs de 12,9 inch iPad Pro gemakkelijker lange tijd vast te houden is en het oriëntatie-agonostische design maakt in dezen een groot verschil.

Met het oude model moest ik altijd rekening houden met de homeknop in de gaten houden, omdat het uitmaakt hoe je hem vasthoudt. Dat betekende ook dat ik even moest zoeken naar een comfortabele houding en dat zorgt ervoor dat de vingers en spieren onnodig worden belast. Ik heb dat niet met jet nieuwe model, die kun je gewoon vasthouden zoals je wilt.

De 12,9 inch iPad pro (rechst) lijkt klein vergeleken met het oude model.

De grootte helpt daar ook bij, vooral als je kijkt naar de grootste versie. Op verschillende momenten dacht ik dat de grote versie eigenlijk het apparaat van 11 inch was in plaats van 12,9. Pas als je ze naast elkaar houdt zie je dat de 12,9-versie daadwerkelijk groter is. Beide modellen voelen kleiner aan dan de oude iPad Pro vanwege zowel de afmetingen en het design, een beetje zoals de iPhone X kleiner aanvoelt vergeleken met de iPhone 8 Plus.

Net als de iPhone X is het scherm de hele voorkant van de iPad met hetzelfde mooie lcd-scherm als in de iPhone XR. Met ProMotion en True Tone zag het beeld er zelfs in de felle verlichting van de demonstratieruimte met reflectie en slagschaduw er net zo helder en scherp uit als bij de iPhone XR. Het zal even duren voordat we OLED-schermen zien van deze grootte, maar tot die tijd volstaan de LCD's prima.

Een grote verandering is de overstap van Lightning naar USB-C, zoals eerder verwacht. Dat betekent dat je randapparatuur kunt aansluiten net zoals je zou doen op de Mac, inclusief een 5K-monitor. Een Apple-medewerker vertelde me dat het wel DisplayPort in dat externe apparaat moet zijn, dus USB-C naar HDMI gaat niet werken.

Je kunt een 5K-monitor aansluiten op de iPad Pro via USB-C.

Apple heeft ook een nieuwe Pencil voor de iPad Pro die je nu aan de zijkant kunt vastmaken, zodat je minder snel de stylus verliest. Hij laadt op zodra je hem vastklikt, dus je hebt niet meer dat je bang hoeft te zijn dat hij afbreekt als hij in de Lighning-poort steekt of dat hij geen stroom meer heeft als je hem wilt gebruiken.

Hij zit niet zo stevig vast dat je hij niet losschiet in een tas, maar het is goed genoeg om de pencil vast te zetten terwijl je het apparaat gebruikt. De magnetische rand van het apparaat is daarnaast aanraakgevoelig zodat je tools kunt schakelen tijdens het tekenen zonder een menu in te duiken en je door de vlakke zijkant voelt het meer aan als een tekenpotlood.

Het Smart Keyboard is ook herontworpen voor de nieuwe iPad Pro en heeft een extra instellingshoek om te werken of films te kijken. Hij voelt hetzelfde aan als het vorige model bij het typen, maar is dunner als hij is dichtgeklapt. En omdat er overal magneten zitten, maakt het niet uit hoe de iPad georiënteerd is als je hem vastklikt.

Er is een nieuwe 12-megapixelcamera op de achterkant van de iPad Pro met een verdikking net als bij het vorige model, maar de grootste wijziging is de camera voorop. Die heeft nu TrueDepth zoals de iPhone X voor het ontgrendelen met Face ID, Animoji en portetselfies.

De camera voorop zit nog steeds in de bovenkant van het scherm in portretmodus, maar Face ID werkt ongeacht de oriëntatie. Ik mocht mijn eigen ID niet instellen, maar met de Apple-medewerker die wel was gekoppeld, ontgrendelde hij snel in welke hoek ik hem ook vasthield. Eén ding waar je op moet letten is dat je bij het ontbreken van de homeknop moet oppassen dat je je vinger niet over de lens legt. Maar als je net als ik die fout maakt, vertelt de iPad pro je dat je je vinger van de camera moet halen.

Misschien is Face ID een verwachte feature, maar het is ook een belangrijke, want zonder Face ID zou het nieuwe design niet mogelijk zijn geweest. Hiermee is een vingerafdruksensor niet meer nodig, ben je minder ruimte kwijt en kun je de homeknop missen. Tim Cook zegt dat de nieuwe iPad Pro de iPad is zoals Apple hem eigenlijk altijd al wilde maken en Face ID is het ingrediënt dat dit mogelijk maakt.

Inderdaad, dat is een USB-C-poort. Verder heeft de nieuwe iPad een A12X-processor, tot op 1 TB aan opslag, vier speakers, vijf microfoons en een accu die zoals altijd sinds het model uit 2010 weer tot op tien uur meegaat. Mooi dat sommige dingen niet veranderen.