Windows-topvrouw Tami Reller kondigde de gratis Office-meelevering aan op elektronicabeurs Computex die nu plaatsvindt in Taiwan. Nieuwe x86-tablets worden geleverd met Office voorgeïnstalleerd, zegt Reller in haar openingstoespraak. Het gaat overigens niet om heel Office, maar om de veelgebruikte applicaties Word, Excel, PowerPoint en het touch-vriendelijke OneNote.

Alleen kleinere tablets

Daarnaast krijgt de uitgeklede Windows 8-variant RT, die draait op energiezuinige ARM-processors, voortaan Outlook meegeleverd. Die mailclient bestond tot op heden nog niet voor RT, dat het moest doen met de meer basale Mail-app. De meelevering van Outlook gebeurt met de aankomende 8.1-update (codenaam Windows Blue), die naar verwachting deze herfst uitkomt.

Windows 8.1 brengt vele veranderingen, die Microsoft belicht in deze preview:

Terwijl Windows RT al standaard Office aan boord heeft, krijgt Windows 8 dat ook. Tenminste, op nieuwe tablets, deelt Reller mee op Computex. Bovendien zijn dat ook kleinere apparaten dan de huidige exemplaren met schermen van 10 inch en groter. Opvallend genoeg lijkt Windows 8 dus de bekende Microsoft-mailclient te moeten missen. Verder lopen pc's (zowel desktops als laptops) en grotere tablets de bonus van gratis Office-applicaties mis.

Geen zakelijk gebruik

Reller liet op Computex verder geen details los, maar een post op het officiële Windows-blog geeft nog wel een belangrijk feit. "Tami heeft ook meegedeeld dat nieuwe, small-screen x86-tablets zoals de recent aangekondigde Acer Iconia W3 uitkomen met Office Home en Student 2013 voorgeïnstalleerd."

Naast Office-varianten en daarin vervatte applicaties, hanteert Microsoft verschillende gebruikslicenties. De vier meekomende applicaties zijn wel gelijk door Reller bekend gemaakt. De aanvullende informatie onderin de blogpost van communicatiemanager Brandon LeBlanc maakt echter duidelijk dat zakelijk gebruik niet zomaar mogelijk is.

Het al op Windows RT meegeleverde Office is ook de Thuis & Student-variant, die dus niet voor zakelijk gebruik dienst mag doen. Dit is voor Windows 8, op mini-tablets, straks ook het geval. Hierdoor hebben gebruikers voor zakelijke doeleinden alsnog een bedrijfslicentie nodig. Soms hebben bedrijven die al wel in huis, in het kader van hun licentiedeal met Microsoft.

Lokken met korting

In maart dit jaar lekte al uit dat Microsoft de pc-makers kortingen biedt voor Windows plus Office op tablets onder de 10,8 inch. Die huidige, gangbare maat voor Windows-tablets wordt straks aangevuld met apparaten van 7 en 8 inch. Dit in navolging van Apple's verkoopsucces met de 7,9 inch iPad mini.

De Iconia W3 van Acer is de eerste aangekondigde 8 inch tablet met Windows 8 die Office 2013 meegeleverd krijgt: