Motorola wil geld voor Surface

De rechtszaak tussen Motorola en Microsoft om standaardessentiële patenten is van start gegaan in de VS. Motorola wil geld zien van de softwaregigant vanwege het gebruik van de H.264-videocodec in onder meer de Windows Media Player, en de 802.11 Wi-Fi-technologie die in onder meer de tablet Surface wordt gebruikt en de eventuele smartphone die op komst zou zijn. De twee vechtersbazen willen dat de rechter bepaald of de patenten onder FRAND vallen.

De hardwareproducent wil 2,25 procent van de verkoopprijs van inbreukplegende producten vangen. Dat zou neerkomen op zo'n vier miljard dollar per jaar. Microsoft vindt dat een exorbitant bedrag en eist een uitspraak van de rechter. De rechtbank heeft aangegeven dat het bedrag van de eventuele licentie proportioneel moet zijn aan de bijdrage die Motorola heeft geleverd in de ontwikkeling van de gewraakte patenten.

BlackBerry voegt bellen toe aan Ping

RIM breidt de BlackBerry Messenger - hier bekend als Ping - uit met een belfunctie over Wi-Fi. BlackBerry-gebruikers kunnen zo via de dienst behalve gratis berichten versturen ook gratis met elkaar bellen. Via de app zien gebruikers welke vrienden of collega's met Wi-Fi zijn verbonden en te bellen zijn. De nieuwe BBM-app 7.0 zit momenteel in bèta. Via de BlackBerry Beta Zone, die niet in Nederland beschikbaar is, kunnen gebruikers zich opgeven voor de testfase.

Ook heeft de Canadese fabrikant aangekondigd dat op 30 januari het doek van het nieuwe besturingssysteem BlackBerry 10 wordt getrokken. De eerste toestellen met BB10 moeten enkele weken later verschijnen. Het OS heeft een flinke vertraging opgelopen en is door RIM volledig op de schop gezet om de concurrentie aan te kunnen gaan met het ook in het bedrijfsleven oprukkende iOS.

Surface in moeilijk vaarwater

De toekomst van de Surface ziet er niet rooskleurig uit tijdens de belangrijke verkoopperiode in december. Dat melden verschillende leveranciers aan DigiTimes. Zij denken dat Microsoft met zijn Windows RT-tablet slechts 60 procent van zijn verkooptarget gaat halen, omdat de tablet een te hoge prijs heeft en software van vorige Windows-versies niet ondersteunt. Fabrikanten die notebooks produceren met Windows 8 zullen hiervan profiteren, verwachten de leveranciers.

Microsoft werkt er ondertussen aan om de Surface aantrekkelijker te maken. De eerste firmware-update voor de tablet voert de performance op. Op de prestaties was aanvankelijk wat kritiek, vooral bij het gebruik van de browser. The Verge noteert dat apps gemiddeld 2 seconden sneller opstarten nadat de firmware-update is toegepast. Overigens laat de update nog wel wat bugs bestaan, zo meldt de technologiesite.

Glasvezel van Google gaat live

Google's FTTH-dienst is in een proefproject in de Amerikaanse staat Kansas live gegaan. De glasvezellijnen van Google bieden klanten een downloadsnelheid van 1 Gbps. De eerste klanten melden aan Ars Technica dat ze snelheden van 600 tot 700 Mbps halen - veel meer dan wat Amerikaanse internetproviders op dit moment bieden.

Google levert een tv-dienst en de Nexus 7 dient daarbij als afstandsbediening. Klanten van de glasvezeldienst betalen 70 dollar per maand voor de hoge snelheidslijn en voor het dubbele bedrag komt de tv-dienst, Android-tablet en 2 TB HDD-opslag erbij. Het bedrijf rolt de toegangspunten naar de glasvezellijnen nog verder uit in dezelfde regio.