De Amerikaanse technologiegigant General Electric heeft deze nieuwe techniek afgeleid van de koeling in vliegtuigmotoren. Die aanpak is aangepast om tablets en laptops te kunnen koelen. Het systeem is gebaseerd op de menselijke long, met kleine blaasjes die een sterkere luchtverplaatsing veroorzaken dan traditionele ventilatoren in computersystemen.

Imitatielongen

De dual pizeoelectric cooling jets (DCJ) zijn kleine imitatielongen. “We hebben in principe de natuur gekopieerd", vertelt hoofdontwerper Seyed Saddoughi van General Electric. “De DCJ zijn gebaseerd op het idee van je longen. Deze trekken samen en zetten uit zodat lucht naar binnen wordt getrokken en er weer uit wordt geblazen."

Voor de DCJ zijn twee plaatjes tegen elkaar gezet. Door deze te laten bewegen, gedragen ze zich als een miniatuurblaasbalg. Met een frequentie van enkele honderden hertz wordt lucht snel naar binnen gezogen en weer uitgeblazen.

Nog dunnere tablets

De DCJ zijn volgens GE de helft kleiner dan huidige koeloplossingen. De 'kunstlongen' zijn slechts 4 millimeter hoog. De krachtige luchtstroom zou tot tien keer meer hitte afvoeren dan wat met normale convectie mogelijk is. Hittevorming is een flinke uitdaging voor bedrijven die steeds kleinere apparaten ontwerpen.

“Met nieuwe tablets en netbooks die dunner dan 6 mm worden, is het duidelijk dat consumenten dunnere en krachtige elektronische apparatuur eisen", zegt vice-president Chris Giovanniello van GE. Het koelingssysteem van het megaconcern verbruikt volgens de makers ook nog eens minder energie, wat de accuduur van mobiele apparaten met een half uur verlengt.

Een demonstratie van de koellongen van GE