Het is over en uit voor de ThinkPad 8 en de Miix 2. De kleine Windows 8-tablets van Lenovo verkopen te slecht, vandaar dat de Chinese fabrikant nu besluit de verkoop van de apparaten in de Verenigde Staten te staken. Met de grotere ThinkPad 10 zou het wel goed gaan, aldus een woordvoerder.

Slechte PR

De ThinkPad 8 werd al vanaf de introductie geplaagd door problemen met het opladen en de accu, schermen die spontaan uitvielen en WiFi-problemen. De productie is gestopt en de nog overgebleven partijen ThinkPad 8's worden voortaan verkocht in landen als Brazili├ź, China en Japan, waar de vraag naar kleine goedkope tablets groter is.

Naast de ThinkPad 8 verdwijnt dus ook de 8 inch versie van de Miix 2 uit de Amerikaanse schappen. Kleinere Android-versies van Lenovo-tablets blijven wel gewoon verkocht in de VS en West-Europa.

Analist Bob O'Donnell vindt het niet zo vreemd dat Lenovo zijn koers wat betreft kleinere tablets herziet. "Het is voor Windows-apparaten onmogelijk om te concurreren", zegt hij tegen de IDG News Service. "Kleinere Windows-tablets doen nauwelijks ter zake" aangezien Windows 8 zich alleen leent voor schermen groter dan 10 inch, stelt de analist.

In april kondigde Microsoft nog aan dat Windows 8 voor tablets kleiner dan 9 inch voortaan gratis werd. Het schrappen van licentiekosten voor fabrikanten zou tot een impuls van de verkoop van de apparaten moeten leiden, maar die beslissing lijkt nauwelijks effect te sorteren.

Nederland blijft voorlopig buiten schot

De ThinkPad 8 en de Miix 2 worden nog steeds verkocht via de Nederlandse site van Lenovo. Niet bekend is of dit nog zo blijft.