De nieuwe productiefaciliteit gaat een breed gamma aan computerproducten fabriceren. Van desktop-pc's en laptops tot tablets en zelfs werkstations en servers. De fabriek, in Noord-Carolina, begint klein met een investering van een paar miljoen dollar en een honderdtal werknemers. Het plan is niet om de Amerikaanse productie klein te houden, weet zakenkrant de Wall Street Journal te melden.

Wereldwijde uitbreiding

Lenovo zelft spreekt in zijn aankondiging van een geloof in de lange-termijnkracht van de Amerikaanse pc-markt. Ceo Yuanging Yang ziet groeikansen in de Verenigde Staten voor zijn bedrijf. De computerfabriek aldaar produceert systemen voor klanten in het land zelf; export is niet de bedoeling. De productie komt begint volgend jaar op gang.

Doelgroepen zijn overheidsklanten, bedrijven, onderwijsinstellingen en ook consumenten. Lenovo gebruikt de bekende Think-merknaam die het van IBM heeft meegrekregen bij de aankoop van diens toen kwakkelende pc-divisie. Yang zegt nu dat Lenovo zijn wereldwijde uitbreiding steunt door "in elke grote markt diepe wortels te laten groeien", onder meer dus met lokale fabrieken. Het is nog niet bekend voor welke andere landen of gebieden dit ook op stapel staat.